Deținătorii de patentă sunt revoltați de faptul că dreptul de activitate le-a fost prelungit doar până în iulie 2023

  • 10 Ianuarie 2023 17:02
Deținătorii de patentă sunt revoltați de faptul că dreptul de activitate le-a fost prelungit doar până în iulie 2023

Deținătorii de patentă sunt revoltați de faptul că dreptul de activitate le-a fost prelungit doar până în iulie 2023 și de faptul că alte patente nu mai pot fi eliberate. Nemulțumirile au fost exprimate în cadrul unei întrevederi cu ministrul Economie, transmite Radio Chișinău.

Pe de altă parte, Dumitru Alaiba a spus că termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei a fost prelungit până la 1 iulie 2023, timp în care urmează să fie găsite soluții optime la solicitările patentarilor.  

Noile prevederi, introduse de autorități pentru a reglementa activitatea deținătorilor de patente, au generat discuții în contradictoriu dintre aceștia și ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. În cadrul unei întrevederi organizate la Guvern, ei au cerut eliminarea obligativității folosirii aparatelor de casă, pensii mai mari, precum și excluderea prevederii care impune pensionarii, deținători de patentă, să-și procure polițe de asigurare medicală. De asemenea, titularii de patentă sunt revoltați și de faptul că dreptul de activitate le-a fost prelungit doar până în iulie 2023. Lidera grupului din Ștefan Vodă, Olga Ceapchi:   

 „Activitatea independentă are mulți «draci», inclusiv aparatul de casă. Eu nu am studii în domeniul informaticii ca să apăs butoane, iar pentru fiecare greșeală și cifră se plătește. Permiteți oamenilor să activeze, fiindcă noi suntem cei care plătim în avans polița de asigurare, plata pe patent, taxa de piață și fondul social, dar chiar dacă plătesc cu regularitate am pensie minimă. Pledăm pentru lărgirea spectrului și ca persoanele care lucrează de acasă să-și deschidă patente”, a menționat Olga Ceapchi.               

Autoritățile, la rândul lor, le spun că este timpul ca acești întreprinzători să treacă la o activitate independentă. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba:      

Pentru orice patentar principalul disconfort nu este plata impozitelor, dar sunt controalele, necesitatea de a duce rapoarte, de a ține arhive și de a duce evidențe contabile. De aceea, în politica fiscală din acest an a fost introdusă simplificarea activității independente. Ceea ce înseamnă un procent din vânzări, dar și dublarea plafonului pentru activitatea independentă. Astfel, activitatea independentă era 600 de mii de lei pe an, acum însă este un milion două sute de lei”, a declarat  Dumitru Alaiba.      

Termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei urma să expire pe 31 decembrie 2022, dar a fost prelungit până pe 1 iulie 2023.

Experții în economie susțin că acest regim a fost instituit inițial ca o etapă de tranziție, iar perpetuarea acestuia generează acte de evaziune fiscală,  precum și  comercializarea mărfurilor de contrabandă și falsificate. Experții consideră că acest termen trebuie să fie definitiv și să nu mai fie extins.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, în anul 2021 în Republica Moldova erau înregistrate 11.810 patente de întreprinzător valabile, iar suma taxei achitate pentru acestea a depășit 6 milioane de lei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău