Detalii noi despre bărbatul care a omorât doi oameni la aeroportul din Chișinău. În 2012 a fost condamnat în Tadjikistan, dar a fost eliberat din pușcărie înainte de termen

  • 02 Iulie 2023 14:50
Detalii noi despre bărbatul care a omorât doi oameni la aeroportul din Chișinău. În 2012 a fost condamnat în Tadjikistan, dar a fost eliberat din pușcărie înainte de termen

Rustam Ashurov, cetățean al Republicii Tadjikistan, care a împușcat mortal vineri, 30 iunie, un polițist de frontieră și un inspector de securitate în Aeroportul Internațional Chișinău, a fost condamnat în noiembrie 2012 la 13 ani de închisoare pentru jaf armat. Conform unor surse ale Ziarului de Gardă, în 2019 Ashurov a fost amnistiat. În acel an au fost scoși de sub sancțiunile legii mii de deținuți din Tadjikistan.

Ziarul de Gardă a analizat mai multe surse de informații deschise și vă prezintă detalii relevante despre cetățeanul din Tadjikistan care a comis dublul omor la aeroportul din Chișinău.

Rustam Ashurov a participat la un jaf armat în Dușanbe

În iunie 2012, oamenii legii din Tadjikistan au reținut două persoane care au jefuit un angajat al unei case de schimb valutar din Dușanbe. În acea perioadă, Ministerul tadjik de Interne anunța că „persoane necunoscute” i-au atacat pe un oarecare Sunatullo Faizulloyev, un angajat al unei case de schimb valutar, și pe însoțitorul său Khurshed Saidov. În momentul atacului, victimele se aflau în interiorul unui automobil de model Toyota Corolla. Amenințându-i cu un pistol Makarov, infractorii ar fi plecat cu o geantă sport în care se aflau 95.000 de dolari.

Infractorii au fugit cu un automobil Mark. Ulterior, aceștia au abandonat vehiculul, iar sub amenințarea armei, au furat un automobil Daewoo Nexia și au fugit cu acesta.

Pe 4 iulie 2012, ofițerii de poliție din Dușanbe i-au reținut pe Rustam Ashurov, rezident al orașului Dușanbe, și Kutbiddin Gafurovici Sodikov, locuitor al orașului Rudaki, suspectați de comiterea infracțiunii de jaf armat. Oamenii legii au confiscat un pistol Makarov cu șapte gloanțe și 15.000 de dolari de la Rustam Ashurov și 395.000 de ruble rusești de la Kutbiddin Sodiqov.

Rustam Ashurov, condamnat la 13 ani de închisoare

Pe 22 noiembrie 2012, un tribunal din Dușanbe i-a condmnat pe Ashurov și Sodikov la 13 ani de închisoare, iar pe Oripov la 15 ani de închisoare pentru jaf armat și deținerea ilegală de arme.

Ashurov a răpit un prim-vicepreședinte al unei bănci din Tadjikistan

Procuratura Generală de la Dușanbe informează că pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, înainte cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al „Orienbank” ( o bancă din Tadjikistan, n.red.), a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe, capitala Tadjikistanului.

Exact în acea zi, autoritățile din Tadjikistan au inițiat un dosar penal și a fost creat „un grup operativ pentru a investiga crima și a-i aduce pe făptași în fața justiției”. Rustam Ashurov este unul dintre principalii suspecți în acest caz. Conform Procuraturii, după comiterea infracțiunii, Ashurov a fugit în R. Moldova prin Turcia.

Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, sursa foto: asiaplustj.info

Atacatorii l-au urcat cu forța pe Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici într-o mașină Hyundai Sonata de culoare neagră. Automobilul a fost văzut ultima dată într-un cartier cunoscut sub numele de Chagatai, iar de atunci nu se mai cunoaște nimic despre acesta. Sursele ZdG spun că unii participanți la răpirea bancherului ar fi fost reținuți, în afară de Ashurov.

Între timp, Ministerul de Interne din Tadjikistan a promis o recompensă de 30.000 de dolari pentru oricine va furniza informații care vor ajuta la descoperirea infracțiunii, garantând siguranța și anonimatul acestora și protejându-le drepturile, așa cum prevede legea, notează asiaplustj.info.

Anterior, Radio Liberty Tadjikistan a obținut un document în care se menționa că răpirea fusese planificată din timp. Acest lucru este evidențiat, în special, de faptul că un autoturism Hyundai Sonata cu geamuri fumurii a fost văzut pe 10 iunie, între orele 15:00 și 18:00, în apropierea casei lui Shuhrat Ismatulloev. Martori oculari au declarat pentru sursa citată că numărul ofițerilor de poliție a crescut la porțile de vest și de nord ale capitalei.

Sursa foto: Radio Liberty Tadjikistan

Bancherul Shukhrat Ismatulloev, în vârstă de 49 de ani, este fratele lui Dilshod Ismatullozoda, fost director general al companiei aeriene Tajik Air, și este unul dintre apropiații lui Hasan Asadullozoda, președintele Orienbank și cumnatul președintelui Tadjikistanului, Emomali Rahmon.

Ashurov, amnistiat în 2019 de președintele Tadjikistanului, l-a răpit pe partenerul fiicei șefului de stat

Rustam Ashurov a fost amnistiat în 2019 de către președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon.

Persoana răpită lucra în conducerea acestei bănci alături de Zarina Rahmon, fiica cea mică a președintelui Tadjikistanului, conform informațiilor publicate pe site-ul Orienbank. Rustam Ashurov a cauzat și mari probleme băncii unde lucrează fiica lui Rahmon. Membrii grupării, potrivit surselor ZdG, ar fi recunoscut că au luat bani de la Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, apoi l-au răpit și l-ar fi omorât, deși nu există date oficiale cu privire la acest lucru.

Zarina Rahmon a fost numită în funcția de vicepreședintă a instituției financiare Orienbank la începutul anului 2017. Banca este condusă de unchiul ei, Hasan Asadullozoda, un important om de afaceri, notează Radio Liberty Tadjikistan.

Sursa foto: Radio Liberty Tadjikistan

Rahmon este președinte neschimbat al Tadjikistanului din 1994. 

Rustam Ashurov, cetățeanul din Tadjikistan care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău, nu poate fi extrădat din R. Moldova. Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a declarat că cetățeanul străin urmează a fi judecat în R. Moldova, unde a comis fapta.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău