Detalii din sentința motivată din dosarul coruperii deputațiilor (Revista presei)
-
19 August 2016 09:51
Revista presei din 19 august 2016
Ziarul de Gardă publică detalii din sentința motivată din dosarul coruperii unor deputați în martie 2014, atunci când un deputat PLR, doi PLDM și alți șapte parlamentari din componența de atunci a Legislativului urmau să părăsească fracțiunile din care fac parte, să se declare deputați independenți și „să nu voteze unele Legi ce țin de aderarea Republicii Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană”, astfel încât Parlamentul să fie dizolvat și să fie numit un nou Guvern, iar pentru acțiunile lor, politicienii urmau să fie remunerați cu câte 250 de mii USD, bani care veneau de la „prietenii din Rusia”. Pentru realizarea scenariului, Vitalie Burlacu, numit și „Vitas”, a apelat la ex-viceministrul MAI și fostul său șef, Ghenadie Cosovan. Cel din urmă, deși cunoștea încă din ianuarie 2014 despre intențiile lui Burlacu, s-a adresat la CNA abia la 6 martie 2014, iar o zi mai târziu Burlacu și Irina Baglai au fost prinși în flagrant. Chiar dacă a fost condamnat la 11,4 ani de închisoare, Burlacu se află în libertate și este anunțat în căutare internațională, iar organele de drept afirmă că persoane din spatele acestuia nu au fost identificate deocamdată, cu toate că Cosovan a numit procurorilor numele celui care coordona acțiunile în R. Moldova.
Dezvăluirile pe care le face un fost angajat al CNA în legătură cu furtul miliardului produc consternare, scrie Petru Bogatu în Ziarul Național. Fostul anchetator al CNA prezintă cu lux de amănunte mai multe scheme de devalizare a băncilor, însă acuzațiile de implicare în furtul miliardului, aduse unor persoane concrete, deocamdată nu sunt probatorii.Editorialistul remarcă faptul că Gofman, care se află în Statele Unite, refuză să spună, după cum făcea anterior, că justiția SUA ar investiga jefuirea băncilor moldovenești.Pe de altă parte, Gofman reiterează că ar colabora cu serviciile speciale ale Statelor Unite. De unde și concluzia autorului că FBI de bună seamă se ocupă de tâlhărirea băncilor din Republica Moldova.Atâta doar că Washingtonul dorește să lămurească acest caz în condiții de maximă discreție ca să nu perturbe situația politică de la Chișinău. Mai cu seamă că investigația americană vizează o lucrătură de proporții a Rusiei împotriva celui de-al doilea stat românesc, fără să fie trecuți cu vederea, firește, și complicii de la fața locului.
Plecarea circului, este titlul articolului de Adevărulcare se referă la evacuarea corturilor așa-zisei demonstrații din Piața Marii Adunări Naționale.
Faptul că evacuarea s-a desfășurat în condiții legale, respectându-se toate procedurile juridice, este încă un pas înainte al democrației în Basarabia.
Evacuarea „demonstranților” nu trebuie, însă, sub nici o formă urmată de tradiționalul somn strașnic. Democrația este o bătălie continuă, subliniază Adevărul, care constată că din păcate, în spațiul ex-sovietic încă nu se înțelege că democrația nu înseamnă vocea străzii. Ci înseamnă reguli, proceduri și instituții. Într-o democrație, nu este permis să dărâmi instituții legitime prin presiunea străzii. Prin urmare, ar fi de dorit ca autoritățile de la Chișinău să prevină pe toate căile legale posibilitatea ca rezultatul alegerilor prezidențiale să fie influențat sau, Doamne ferește, deturnat de „vocea străzii”.
Statul sacrifică fondul genetic pentru interese obscure, titrează Timpul.Ziarul atrage atenția că fondul genetic viticol și pomicol al țării a ajuns într-o stare deplorabilă. Mărul discordiei între cercetători și reprezentanții statului este terenul agricol care se află în preajma Chișinăului - valoarea acestuia este estimată de specialiști la zeci de milioane de dolari. Mii de soiuri și specii de pomi fructiferi și viță-de-vie, aduse din toată lumea, riscă să fie pierdute ireversibil.