Despre taxele ilegale din școli și grădinițe: „Ministerul își caută de treaba lui, noi de a noastră”

  • 07 Septembrie 2017 07:22
0%
00:00:00
00:00:00

Problema taxelor în școlile și grădinițele din Republica Moldova rămâne una de actualitate la început de an didactic. Deși recunosc faptul că le sunt cerute o serie de plăți ilegale, mai mulți părinți sunt gata să le achite, pentru a le crea condiții mai bune copiilor lor. Pe de altă parte, responsabili din cadrul Ministerului Educației spun că nu încurajează colectarea acestor taxe.  

Taxele informale le sunt solicitate părinților chiar de la înmatricularea în școală sau grădiniță, sub diferite motive, cel mai des, pentru reparații și dotări cu mobilier, iar părinții spun că sunt nevoiți să contribuie. Puțini îndrăznesc să refuze, deoarece riscă să atragă, în primul rând, nemulțumirile celorlalți părinți.

Când am dus fetița la grădiniță mi s-a cerut să mai cumpere ceva tot pentru grădiniță, covor, draperii, spune o tânără mamă.

- Cât vi s-a cerut?

- 200, nu mult. Suntem de la țară, nu din oraș. Poate la oraș era să fie mai mult.

- Mulți părinți nu sunt de acord să plătească, o abordez pe altă doamnă. Nici eu nu aș vrea, dar vedeți, când spune unul ”Nu”, dar restul o fac, tot acolo rămânem.

- Dacă statul nu-și poate asuma responsabilitatea de a avea grijă de copii noștri, înseamnă că o facem noi. Ministerul își caută de treaba lui, noi de a noastră, este de părere un bărbat. 

Alina Groza este rezidentă la Spitalul Universitar de Urgență din București, dar a studiat medicina la Chișinău. Ea își amintește că a simțit presiune din partea colegilor, atunci când a refuzat să achite o taxă ilegală în școală.

„Am pățit-o și nu am vrut să achit o dată și eram exclusă din grup. Venea din partea colegilor, pentru că dacă nu achită unul-doi, deja se uită un pic diferit la tine. Dacă te opui sistemului”, a declarat Alina Groza. 

Ala Țurcan locuiește în Spania și spune că nu plătește nimic pentru școala publică în care își fac studiile cei doi copii ai săi.

„E școală publică, e gratis. Merg copiii simplu îmbrăcați. Nu există cadouri, nu există flori, e foarte bine. Suntem foarte mulțumiți de sistemul de acolo”, a declarat Ala Țurcan. 

Șeful direcției învățământ preuniversitar, din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentin Crudu, afirmă că subiectul taxelor ilegale a fost discutat cu șefii de direcții raionale și că ministerul nu încurajează acest fenomen.

„Da, pe alocuri, vă spun că noi cunoaștem că există abuz din partea unor administratori. Dar aceasta nu înseamnă că noi tolerăm aceste acțiuni. Avem și noi un apel față de părinți ca în cazul când se întâmplă astfel de abuzuri, sunt organele competente care trebuie să se implice și să examineze fiecare caz în parte”.

Potrivit datelor Centrului Național Anticorupție, anul acesta au fost depuse doar două plângeri anonime referitoare la taxele ilegale din educație. CNA și Asociația Părinților Solidari au anunțat o campanie comună de informare a societății referitor la  colectarea fondurilor în școli și grădinițe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,69 m/s
Sun
6
Mon
6
Tue
4
Wed
5
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău