Deși părea un lucru relativ ușor, cursa prezidențială din Republica Moldova a devenit o luptă la baionetă (Revista presei)

  • 30 Octombrie 11:17
Deși părea un lucru relativ ușor, cursa prezidențială din Republica Moldova a devenit o luptă la baionetă (Revista presei)

 „Tanti Raia”, protagonista investigației ZdG „În slujba Moscovei”, a oferit un interviu pentru postul public de televiziune, Moldova 1, din arest la domiciliu. Femeia, suspectată de corupere electorală, neagă acuzațiile care i se aduc, scrie ZDG. Deși inițial a spus că nu a primit niciodată bani de la oligarhul Ilan Șor cu scopul de a corupe alegătorii, mai târziu a recunoscut că a împărțit din banii veniți de la Moscova, dar spune că ar fi făcut-o „o singură dată”.

Întrebată câți oameni a reușit să racoleze în gruparea Șor, „Tanti Raia” a declarat pentru jurnaliștii de la postul public de televiziune că „nu pot să vă spun”. Aceasta a negat că ar deține un cont în banca din Federația Rusă, „Promsvyazbank”.

Adevăratele motive pentru care a acceptat să participe la alegerile prezidențiale din partea socialiștilor lui Dodon, asta încearcă să acopere cu cele câteva pene ce i-au mai rămas lui Aleksandr Stoianoglo după dezbaterea de la Palatul Republicii, din care a ieșit scărmănat ca un cocoșel ce a sărit să se bată cu trenul, relatează jurnalistul Vasile Botnaru.

Deși părea un lucru relativ ușor, cursa prezidențială din Republica Moldova a devenit o luptă la baionetă, constată Mădălin Necșuțu într-un editorial publicat de Veridica.md. Autorul subliniază că aceste alegeri sunt  o ciocnire existențială între două tipuri de viitor. Unul alături de Uniunea Europeană și valorile Vestului, cealaltă variantă reprezintă o revenire la metehnele trecutului cu un stat cleptocratic pe intern și manevrat de Rusia pe extern.

Lupta prezidențială nu se reduce la două nume, între două persoane pe care le placem mai mult sau mai puțin. Ea reprezintă două sisteme de guvernare care își vor pune amprenta pe viitorul acestui mic stat pe care presa străină îl va numi în continuare ex-sovietic, cu conotații peiorative, sau viitorul membru al UE.

Alegerea de duminică este crucială, poate cea mai importantă din ultimii 33 de ani de la fondarea ca stat a Republicii Moldova, subliniază publicistul de la Veridica.

Uniunea Europeană crește cu 25 la sută capacitatea de export a energiei electrice către Republica Moldova și Ucraina, titrează Anticorupție.md.  Potrivit ENTSO-E, decizia a fost aprobată în urma distrugerii unui număr semnificativ de centrale electrice din Ucraina și a previziunilor unui deficit mare de electricitate pentru sezonul de iarnă, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energeticii. 

Această majorare semnificativă a capacității de export reprezintă un nou semn de solidaritate și de susținere puternică din partea comunității europene de TSO-uri față de Republica Moldova și Ucraina, grav afectate în urma războiului brutal al Federației Ruse.

Ministerul Energiei a elaborat 7 scenarii de ric în aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova în funcție de probabilitatea apariției acestora și de impactul preconizat asupra aprovizionării cu metan a țării noastre, ținând cont de contextul local și regional, scrie Mold-Street.  Potrivit Ministerului Energiei cele mai grave riscuri care pot afecta securitatea aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova vin de la factorii externi și în special de la potențiala sistare a tranzitului de gaze din Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei. Printre alte riscuri considerabile se numără probabilitatea sporită a instabilității politice în regiune în contextul războiului din Ucraina, volatilitatea ratei de schimb a valutei naționale și inflația majorată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:4,63 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău