Deși în noul Parlament a acces un număr record de femei, experții susțin că sistemul mixt nu stimulează implicarea acestora în politică
-
07 Martie 2019 12:33
În noul Parlament, care urmează a fi format în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, au acces 26 de femei, cel mai mare număr din istoria Republicii Moldova. Dar această creștere nu este semnificativă, având în vedere legile adoptate în ultimii ani, menite să stimuleze implicarea femeilor în politică, observă experții.
Experții constată că sistemul mixt nu este motivant pentru implicarea femeilor în politică și vorbesc despre necesitatea modificării legislației.
Cele mai multe femei în noul Parlament vor reprezenta Blocul electoral ACUM și Partidul Democrat – câte opt din 26 și respectiv 30 de deputați. Urmează Partidul Socialiștilor cu 7 femeidin 35 de deputați și Partidul Șor – cu 3 reprezentate din 7 aleși.
Noul Legislativ are, cel puțin la început de mandat, dacă rezultatele alegerilor vor fi confirmate, cele mai multe femei din istorie. Totuși, creșterea nu este semnificativă având în vedere că în ultimii ani a fost modificată legislația pentru a stimula implicarea femeilor în politică. Astfel, a fost introdusă norma ce obligă partidele ca cel puțin 40% din candidații pe listele electorale să fie femei, au fost introduse stimulente financiare pentru partidele cu un număr mai mare de deputate și a fost stabilit un număr mai mic de semnături necesare pentru candidatele femei în circumscripțiile uninominale.
Dacă în viitorul Parlament acced 26 de femei, în cel ales în 2009 au fost 25 de deputate. Situația este însă cu mult mai bună decât în parlamentele din anii 90 când mai puțin de 10% din totalul de deputați erau femei. Spre exemplu, în Parlamentul din 1990, care a votat independența, ponderea femeilor era mai mică de 4%. Începând cu 2005, numărul femeilor în Parlament a variat între 19 și 25.
Din cele 26 de femei care se vor regăsi în noul Parlament, 15 au acces pe listele naționale și 11 din circumscripțiile uninominale.
Deși este înregistrată o creștere a numărului de femei în Parlament, totuși, alegerile recente au demonstrat că legislația este imperfectă, iar sistemul electoral mixt este mai dușmănos implicării femeilor în politică decât era cel proporțional, a comentat pentru Radio Chișinău experta Alina Andronache, care a monitorizat alegerile parlamentare din prisma echilibrului de gen.
Cu 26% femei în Parlament, Republica Moldova este puțin sub media din Uniunea Europeană, unde aproximativ 30 la sută din parlamentari sunt femei, dar stă mai bine la acest capitol față de media statelor din Parteneriatul Estic – aproximativ 16%. În 2018, cel mai ridicat procentaj al femeilor în parlamentele naționale ale statelor membre UE se înregistra în Suedia - 47% și Finlanda 42%. Totuși, sunt state membre ale UE în care numărul femeilor este cu mult mai mic – Ungaria – 13%, Malta – 15 la sută, potrivit datelor furnizate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În Parlamentul European, aproximativ 37% sunt femei.