Desemnarea unui procuror general este crucială pentru deschiderea negocierilor de aderare cu R.Moldova (Revista presei)

  • 22 Mai 10:36
Desemnarea unui procuror general este crucială pentru deschiderea negocierilor de aderare cu R.Moldova (Revista presei)

Deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova, tărăgănate de concursul lungit privind desemnarea unui procuror general. Comisarul Varhelyi: „Ar fi mai ușor să atingem obiectivul, dacă toate sarcinile ar fi deja realizate”, titrează  Ziarul National. Oficialii de la Chișinău și Bruxelles nu confirmă, dar nici nu infirmă data de 25 iunie curent ca fiind ziua în care vor fi lansate negocierile de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană (UE), așa cum a relatat Politico. „Avem obiectivul să fim pregătiți pentru sfârșitul lunii iunie. În același timp, și Comisia Europeană, și statele membre au nevoie de timp să se pregătească. Nu există o dată, dar există un obiectiv”, a comentat, de la Bruxelles, premierul Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, și comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi. Oficialul a lăsat să se înțeleagă faptul că o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova va fi luată după desemnarea unui procuror general. Procesul de recepționare a dosarelor pentru concurs s-a încheiat pe 15 mai și există patru pretendenți la această funcție, transmite Radio Chișinău.

Jurnal.md a cercetat CAZUL judecătoarei SANDUȚA. Părinții se îneacă în lux, tatăl și fratele au fost judecați, iar judecătoarea se declară victimă a puterii, titrează publicația. Săptămâna trecută, în spațiul public s-a anunțat că magistrata Victoria Sanduța de la Judecătoria Chișinău - una dintre cele mai critice voci contra procedurii de vetting - ar avea rude cercetate penal și s-ar afla în relații apropiate cu exponenți ai lumii interlope. Pentru că, în ultimul timp, situația în justiția autohtonă stă pe un butoi de pulbere, Jurnal.md a documentat acest subiect și a constatat că unele dintre aceste informații nu corespund adevărului, în schimb altele chiar trezesc suspiciuni cu privire la integritatea familiei părinților judecătoarei. Victoria Sanduța consideră că aceste informații despre rudele sale sunt lansate acum cu scopul de a-i denigra imaginea și de a nu fi promovată în mod repetat la funcția de judecător. Jurnalul amintește că în 2017 președintele Igor Dodon a numit-o pe Victoria Sanduța magistrată la Judecătoria Chișinău, pe termen de cinci ani. În 2022 însă, președinta Maia Sandu a refuzat să o numească judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă, alături de alți 12 magistrați. De atunci, timp de doi ani, Sanduța cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să fie propusă repetat șefei statului pentru a fi reconfirmată în funcție. În 2019, a fondat Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției”, care critică dur reforma în acest domeniu, inclusiv procesul de evaluare externă a judecătorilor. Soțul magistratei este medic la un spital din Chișinău.

Anticorupție.md relatează „Cum e împărțit tortul puterii în Găgăuzia: afaceri de milioane, caritate pentru PR și camarazii „cerșetori” ai lui Șor”. În Găgăuzia sunt patru lideri principali la putere care promovează atât interesele lor personale, cât și ideile lui Ilan Șor: bașcana Evgenia Guțul, adjuncții săi Ilia Uzun și Victor Petrov, precum și președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov. Cum au ajuns acești oameni la putere și care este experiența lor politică? În această investigație, jurnaliștii de la portalul Anticorupție relatează despre felul în care Victor Petrov, după ce a creat organizația fantomă „NAȘ”, și-a făcut drum în politică, iar chiar la prima situație de criză, a negat implicarea sa în această organizație. De asemenea, publicația scrie cum Dmitri Konstantinov, având afacere de familie de milioane, primea indemnizație de șomaj și despre cum Ilia Uzun a pus umărul la majorarea capitalului soției sale pe parcursul mai multor ani în politică.

„Cred că (Plahotniuc – n.r.) nu a influențat”. Ziarul de Gardă relatează cum a fost audiat prim-vicepreședintele Moldindconbank, în dosarul „Frauda bancară”. Un nou martor,din fosta conducere a băncii private Moldindconbank a fost audiat în dosarul „Frauda bancară”, examinat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În cadrul audierilor, martorul a povestit despre cum Banca de Economii (BEM) a solicitat și a primit de la Moldindconbank 10 milioane de dolari sub formă de plasament. Și acești bani au fost întorși, ulterior, din garanțiile de stat care au acoperit furtul miliardului. Întrebat dacă fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, ar fi putut influența decizia de aprobare a plasamentului de către comitetul de conducere sau de către consiliul băncii, martorul a spus: „Nu cunosc și cred că nu a influențat”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
6
Wed
4
Thu
3
Fri
2
Sat
1
Arhivă Radio Chișinău