Deschide.md | Separatistul Krasnoselski, falsuri și amenințări: Orice colaborare a R. Moldova cu NATO va duce la escaladarea situației (Revista presei)

  • 27 Ianuarie 2022 09:36
Deschide.md | Separatistul Krasnoselski, falsuri și amenințări: Orice colaborare a R. Moldova cu NATO va duce la escaladarea situației (Revista presei)

Gazprom se opune unui audit al datoriilor Moldovagaz, așa cum era prevăzut în protocolul semnat dintre vicepremierul Andrei Spînu și șeful concernului rus, Alexei Miller, transmite IPN. Potrivit unei scrisori, care a intrat în posesia reprezentanților presei de la Chișinău, către președintele Moldovagaz, concernul rus nu ar accepta un audit al datoriilor acumulate de companie și cere achitarea acestor datorii. „Gazprom continuă să implementeze politica războiului hibrid și dacă mai analizăm crizele energetice lunare, consumul mult mai mare decât planul al gazelor de către Termocentrala de la Cuciurgan, precum și această reacție la audit, putem să presupunem că Gazprom se pregătește de război economic cu Republica Moldova”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării califică drept previzibilă decizia Gazprom și spun că vicepremierul va oferi mai multe detalii la acest subiect. Potrivit protocolului semnat adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de circa $700 de milioane către Gazprom, după efectuarea unui audit extern, amintește IPN.

Portalul Deschide.MD atrage atenția asupra mai multor falsuri și amenințări emise de Krasnoselski, liderului separatiștilor de la Tiraspol, potrivit căruia forțele speciale din R. Moldova ar fi declanșat războiul pe Nistru.

Aceeași publicație reține opiniile comentatorilor politici și ale unor deputați din Parlamentul de la Chișinău, care atenționează  că prin forțele militare dislocate în prejma frontierelor ucrainene, Rusia își dorește să obțină control geopolitic asupra acestui stat. Deputatul Oazu Nantoi consideră că scopul Moscovei este de a obține, prin creșterea tensiunii, cât mai multe concesii din partea SUA și NATO. „Vladimir Putin dorește să atingă două scopuri majore. Primul este întoarcerea Ucrainei spre executarea acordului de la Minsk, ceea ce mai numim noi transnistrizarea Ucrainei și ceea ce înseamnă că Ucraina trebuie să accepte să fie sub controlul geopolitic al Federației Ruse. Al doilea scop este amenințarea cu forța și astfel Putin a obținut ceea ce a dorit, să iasă la dialog direct cu Statele Unite”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. De asemenea, potrivit comentatorilor politici, Vladimir Putin își dorește revenirea la modalitatea de partajare a sferelor de influență între marile puteri ale lumii. Liderul de la Kremlin, speră să obțină confirmări oficiale că Ucraina se află sub control geopolitic rusesc și că această țară nu va adera la NATO, spun experții.

Despre locul Republicii Moldova în noua arhitectură a securității europene, scrie într-o analiză pentru IPN comentatorul politic Anatol Țăranu. Nu încape nicio îndoială, că la viitoarele negocieri de depășire a crizei cazul Republicii Moldova va fi strâns legat de dosarul transnistrean și de perspectivele lui de soluționare, comentează autorul. Din zona transnistreană a Republicii Moldova, de facto controlată de Rusia,  transpare un pericol militar pentru Ucraina. Armata rusă, dislocată ilegal în Transnistria, recurge provocator la exerciții militare de pregătire de luptă în perioada când criza din jurul Ucrainei atinge apogeul său. Iar Chișinăul oficial, dominat de consultanța politică germană, nu reacționează pe potrivă, conducându-se de tactica de non-supărare a Moscovei. Iar dacă ne aducem aminte de reacția recentă a Ministerului rus de Externe, care a cerut conducerii Republicii Moldova să adopte o „abordare constructivă” și să răspundă „pozitiv” inițiativei Tiraspolului, de reluare a negocierilor în formatul „5 plus 2” pentru găsirea rapidă a soluției politice a conflictului transnistrean, atunci pericolul federalizării a la Kozak devine mai mult decât iminent. Iar soluția federalizării, atât de mult agreată de ruși, consună cu inițiativa germană a așa-numitei formule Steinmeier, frumos fardată de eufemismul „statut special”. Ar fi cu adevărat tragicomic, dacă criza ucraineană, negociată și soluționată prin aplicarea formulei de federalizare, ar deveni soluție la pachet și pentru Republica Moldova în lumina consensului ruso-german asupra noii ordini europene. Pentru a evita pericolul federalizării, este nevoie să fie elaborată și adoptată legea despre actualul statut al Transnistriei, juridic parte componentă a Republicii Moldova, ca teritoriu temporar ocupat de un regim separatist în serviciul intereselor geopolitice ale Rusiei, scrie Anatol Țăranu. Pentru Republica Moldova adoptarea unei asemenea legi ar avea valoarea decuplării de „lumea rusă”, spațiu asupra căruia se extind revendicările geopolitice ale Moscovei.

Ion Ceban, în vizită oficială la Sankt-Petersburg. A avut o întrevedere cu guvernatorul Alexandr Beglov, unul din apropiații lui Vladimir Putin, titrează Replica Media.

Fosta deputată Inga Grigoriu insistă ca Stoianoglo să răspundă penal pentru dosarul răpirii profesorilor turci, titrează Anticorupție.md. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a remis repetat, miercuri, spre aprobare Procuraturii Anticorupție cererea fostei deputate Inga Grigoriu despre contestarea ordonanței de refuz la pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul răpirii profesorilor turci. Fosta deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu, consideră că procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a admis încălcări în investigarea dosarului răpirii profesorilor turci.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău