Deschide.md/Iulian Chifu | Republica Moldova poate fi un caz școală și model de reușită pentru Balcani și spațiul post-sovietic (Revista presei)

  • 08 August 2021 11:21
Deschide.md/Iulian Chifu | Republica Moldova poate fi un caz școală și model de reușită pentru Balcani și spațiul post-sovietic (Revista presei)

Revista presei - 8 august 2021.

ZIARUL DE GARDĂ se întreabă „De ce vin vârstnicii, orfanii, oamenii cu dizabilități, cu probleme, traume și neputințe la ZdG? Redacția ZdG nu condamnă, nu pune la pușcărie, nu retrocedează bunurile furate, nu repară actele falsificate, nu oferă protecție, nu dă pensie, etc. Ei vin pentru că au fost deja la procuratură, la judecătorie, la minister, la consiliul raional, la primărie, în mod repetat, dar acolo nu li s-a rezolvat problema… Oameni cu mape, pungi, torbe pline de documente vin, zi de zi, la ZdG, mai mulți pe zi. Reporterii ZdG sunt pur și simplu asaltați de oameni cu drepturi încălcate, care nu au primit ajutorul necesar și prevăzut de lege în instituțiile statului. Jurnalista Alina Radu are o solicitare fermă la noua majoritate și la noua minoritate parlamentară: faceți ca instituțiile să funcționeze pentru cetățeni, faceți ca funcționarii care pun octogenarii pe drumuri din cauza cazurilor de corupție să fie demiși și pedepsiți conform legii, faceți așa ca oamenii care se adresează la primărie, minister, direcție, guvern, parlament, alte instanțe și instituții – să primească răspunsuri, pensii, justiție, explicații, informații și drepturi respectate”.

Într-un editorial preluat de DESCHIDE.MD, analistul Iulian Chifu scrie că Republica Moldova poate fi un caz școală și model de reușită pentru Balcani și spațiul post-sovietic. E vorba despre o miză regională și globală importantă, să dovedească Republica Moldova nu numai că preia ștafeta de cel mai dezvoltat și mai reformat stat din Parteneriatul Estic și din spațiul post-sovietic, în drumul său către UE; să dovedească faptul că merită să fie acceptată pentru deschiderea negocierilor în vederea aderării la UE (probabil în cei 8 ani de mandat Maia Sandu); dar mai ales să demonstreze că se poate: și UE și cetățenilor europeni, și clasei politice și cetățenilor Republicii Moldova, dar mai ales cetățenilor din spațiul post sovietic. Republica Moldova trebuie să fie un model în primul rând pentru partenerii din trio, Ucraina și Georgia; apoi pentru cei din Parteneriatul Estic, Armenia și Azerbaijdan, vezi cetățenii din Belarus; în fine, un model pentru cetățenii Rusiei. E un drum care merită parcurs, dacă la capătul său stă libertatea și prosperitatea, respectarea drepturilor omului, a fiecărui individ, egalitatea de tratament. Dacă Republica Moldova reușește, oricine din spațiul post-sovietic poate să reușească.

Portalul ANTICORUPȚIE.MD reține declarația fostului prim-ministru român Dacian Cioloș, despre Guvernul de la Chișinău:Este crucial ca, pe durata acestui mandat, Moldova să se apropie de Europa”. Fostul prim-ministru al României, Dacian Cioloș, actual membru al Parlamentului European din partea USR PLUS, apreciază componența noului Guvern, învestit vineri, la Chișinău, de majoritatea parlamentară pro-prezidențială, și îi promite prim-ministrei Natalia Gavriliță sprijinul Renew Europe, al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, și al formațiunii sale. Europarlamentarul mai precizeză că  atât Maia Sandu, cât și guvernul condus de Natalia Gavrilița au o sarcină dificilă: aceea de a reforma Republica Moldova astfel încât aceasta să devină din nou o țară primitoare cu propriii cetățeni.

GAZETA DE CHIȘINĂU publică un interviu cu fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, care împreună cu Igor Munteanu a propus adoptarea proiectului de lege Magnițki de către actualul parlament. Ei consideră că această lege ar putea să prevină spălarea banilor în Republica Moldova și să sancționeze reprezentanții administrației separatiste de la Tiraspol care se fac vinovați de încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului. El a subliniat că „această lege nu este nicidecum una antirusească, ea are menirea să combată fenomenul spălărilor de bani din cauza căruia Republica Moldova a suferit și suferă enorm, inclusiv în urma Laundromatului și furtului miliardului. Totodată, această lege sancționează persoanele care au încălcat flagrant drepturile omului și au fost sancționate de mai multe state civilizate. Mai mult, proiectul prevede expres condamnarea persoanelor care încalcă grav drepturile omului în regiunea transnistreană. Situația privind respectarea drepturilor omului în Transnistria este foarte gravă și sancționarea individuală a persoanelor care admit abuzurile le-ar face pe acestea să își conștientizeze ilegalitățile. Fostul deputat a subliniat că un fragment al acestui proiect este dedicat reprezentanților administrației separatiste de la Tiraspol implicate inclusiv în răpirea oamenilor, în aplicarea tratamentului inuman în închisorile din stânga Nistrului și în pretinsa armată transnistreană. Prin intermediul acestei legi, încercăm să obținem sprijinul țărilor civilizate în condamnarea acestor crime comise de aproape 30 de ani în gaura neagră a Europei, unde fenomenul spălării de bani și încălcarea drepturilor omului se desfășoară în paralel”, a spus Alexandr Slusari într-un interviu pentru GAZETA DE CHIȘINĂU.

Liceul cu predare în limba română din Tiraspol, în pericol! Regimul a suspendat activitatea instituției pe un termen de cel puțin 3 luni – titreayă portalul ZONADESECURITATE. Oficiul Avocatul Poporului bate alarma în legătură cu procesului educațional la Liceul Teoretic ’’Lucian Blaga” din mun. Tiraspol în noul an școlar 2021-2022. În cadrul monitorizării respectării dreptului la educație a copiilor din regiunea transnistreană, Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu,  a stabilit că autoritățile de la Tiraspol au refuzat înregistrarea instituției de învățământ Liceul Teoretic ’’Lucian Blaga” din mun. Tiraspol și au suspendat activitatea acesteia pe un termen de cel puțin 3 luni. „În asemenea circumstanțe copiii care frecventează această instituție de învățământ nu vor putea fi încadrați în procesul educațional în noul an școlar 2021-2022, fapt care îngrădește realizarea efectivă a drepturilor copiilor la educație, contrar prevederilor art. 2, 3 și 28 din Convenția ONU pentru drepturile copilului”. Publicația amintește că liceul a rămas în această vară și fără director. Ion Iovcev a fost eliberat din funcție de către ministrul în exercițiu al Educației, Lilia Pogolșa, printr-un apel telefonic. Iovcev a fost demis din funcția de director al liceului, din motiv că „a atins vârsta de 70 de ani”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ploaie puternică
Umiditate:95 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău