Deschide / Iulian Chifu | Președintele pro-rus, Igor Dodon, a realizat că riscă să-și piardă orice șansă la al doilea mandat (Revista presei)
-
23 Mai 2020 10:20
Revista presei din 23 mai 2020
„Un „kuliok” și cinci petarde / Scandalul pornit de Chicu - o nouă tentativă de a distrage atenția de la MITA LUATĂ DE DODON DE LA PLAHOTNIUC, titrează Timpul. Experții serviciilor speciale rusești încearcă cu disperare să salveze ce mai pot din imaginea lui Dodon, comentează publicația. Știind că memoria colectivă a „societății” moldovenești este relativ scurtă, aceștia au pornit o amplă campanie de „distragere” a atenției de la un fapt care nu mai poate fi negat - Igor Dodon este un om corupt care primea bani cu sacoșele de la Vladimir Plahotniuc. Se știa că PSRM este finanțat ilegal, investigația Rise - Banii lui Dodon din Bahamas este tocmai din 2016, dar nu avea nicio imagine care să intre în mentalul colectiv. De această dată, „kuliokol” va pune, oricât s-ar împotrivi unii sau alții, cruce pe cariera politică a președintelui de pe Bîc”, scrie Timpul.
„Președintele socialist pro-rus, Igor Dodon, a realizat că-i fuge pământul de sub picioare, că-și pierde instrumentele puterii, mai grav, că riscă să-și piardă orice șansă la al doilea mandat, odată ce guvernul său fără nume pică, comentează expertul Iulian Chifu într-un editorial pe Deschide.md. Presiunile în raport cu banii luați la negru, la pungă, de la Plahotniuc, conținutul discuțiilor despre câți bani îi dă Rusia la pungă și cum finanțează un stat străin socialiștii pro-ruși sunt la fel de incriminante. Și dacă actualul Procuror General nu-l anchetează, o comisie de anchetă parlamentară care vine, acuș-acuș, cu majoritatea reașezată, îl va ancheta, scrie autorul. Expertul crede că Igor Dodon va pierde alegerile prezidențiale din cauza proastei gestiuni a crizei pandemiei de coronavirus. Guvernul său fără nume va cădea la vot, nu acum, ci în circa 30 de zile, din același motiv. Nu pentru că îl lucrează în subteran Occidentul și nu-l ajută Rusia. Nu pentru că nu-i dă bani de cheltuit în campanie UE și Rusia e supărată. Căderea e dată de eșecul său în administrarea treburilor publice. Acolo unde nu mai contează propaganda, numărul de televiziuni și banii de cumpărat voturi ai lui Dodon. Acolo contează bolnavii, morții, locurile de muncă pierdute, situația economică dezastruoasă”, scrie autorul.
„52 - Doar doi deputați și majoritatea parlamentară nu va mai fi majoritate, scrie V. Vovc, într-o sinteză pentru Deschide.md. Povestea cu creditul rusesc a fost urâtă de tot și se pare că anumite linii roșii au fost depășite. Cineva a dat dezlegare și majoritatea dodonistă este atacată de peste tot și nu ar trebui să ne mirăm dacă va cădea în curând. Apropo, s-a atentat și la procuror săptămâna trecută. CCM a dezbătut despre legalitatea procedurii numirii Procurorului general. Dar Stoianoglo încă nu a căzut... FREE PLATON! Stoianoglo are cel puțin încă o misiune de executat: să-l elibereze pe Platon, ultimul bandit de calibru mare care mai stă la răcoare. Și o va face, cred eu, foarte repede acum, căci „majoritatea” devine din ce în ce mai șubredă și timpul devine scump”, comentează autorul.
„Revizuirea dosarului penal în care Veaceslav Platon a fost condamnat, definitiv și irevocabil, la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare și o eventuală achitare ulterioară a acestuia s-ar putea solda cu plata unor despăgubiri de peste un miliard de lei din bugetul de stat, scrie Ziarul de Gardă. Banii au intrat anterior în conturile statului, după ce executorii judecătorești au pus în aplicare sentința prin care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare și au vândut mai multe bunuri atribuite condamnatului, în valoare de peste un miliard de lei, inclusiv pachete de acțiuni la două dintre cele mai mari bănci din R. Moldova: „Moldova Agroindbank” și „Moldindconbank”. În așteptarea revizuirii primului dosar în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare, așa cum a declarat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, drumul lui Veaceslav Platon spre libertate a fost pavat în ultimele șase luni și de alte hotărâri judecătorești… Întâmplător sau nu, deciziile favorabile lui Platon în dosarele în care acesta a fost vizat au început să curgă la câteva luni după ce Vladimir Plahotniuc, cel pe care Platon l-a acuzat de fabricarea dosarelor pe numele său, a plecat de la guvernare, dar și din R. Moldova, fiind acum anunțat în căutare internațională. Veaceslav Platon, poreclit „raiderul nr. 1 în spațiul CSI”, a ajuns în fața justiției din R. Moldova în august 2016. Platon a declarat că Vladimir Plahotniuc și-ar dori să pună pe umerii săi jaful bancar”.
„Bacul și diploma – un editorial semnat de Mircea V. Ciobanu în Gazeta de Chișinău. Autorul scrie că nu a auzit îngrijorări privind deficitul de cunoștințe & competențe (ratate, firesc, din cauza pandemiei). Discuțiile s-au dus [doar] în jurul examenelor, ca exercițiu formal: vor fi? nu vor fi? Bacul a picat și toți au răsuflat ușurați. Ar trebui să se alerteze universitățile: ele vor avea studenți pe care nu i-a selectat nimeni decât chiar școala… care i-a delegat „pe propria răspundere”. „Surprizele” sunt inevitabile, doar că universitățile noastre, cu o excepție-două, nu au această problemă: planul de admitere, de regulă, nu e acoperit de ani buni. De facto, în școala de azi nu există o concurență a minților și talentelor. Cu mici excepții (medicină, drept, economie), în universități se poate intra cu orice notă. Doar ambiția personală a unor elevi mai mișcă stelele pe firmamentul încremenit al cunoștințelor. Pandemia, indiscutabil, a avut un impact negativ asupra eficienței școlare. Doar că soluțiile nu trebuie căutate în formalizarea în continuare a studiilor, ci, dimpotrivă, în extinderea metodelor, cu accent pe implicarea elevilor/ studenților, pe producere, nu pe reproducere. Iar profesorii chiar au avut șansa să-i învețe pe elevi, în acest timp, unde și cum să găsească singuri informația necesară”!