DER SPIEGEL: Un olimpic și un terorist – povestea a doi frați belgieni

  • 22 Iulie 2016 18:02
DER SPIEGEL: Un olimpic și un terorist – povestea a doi frați belgieni

Fratele cel mare a detonat o bombă la aeroportul din Bruxelles. Cel mai mic își reprezintă țara la Jocurile Olimpice de la Rio.

Mourad Laachraoui este student la Colegiul de economie și tehnologie din capital belgiană și, în vreme ce fratele lui mai vârstnic, Najim, devenea cunoscut ca unul din atacatorii de la aeroportul Zaventem, din 22 martie anul acesta, soldat cu 35 de morți și peste 300 de răniți, Mourad se afla într-unul din laboratoarele facultății.

Povestea lui Mourad și Najim este povestea a doi frați ale căror drumuri s-au despărțit de mult. Mourad va concura la Olimpiada de la Rio sub stindardul belgian, în echipa de taekwondo, celălalt a comis un atac cu bombă în numele Statului Islamic.

Cei doi au crescut în aceeași casă din cartierul Schaerbeek din Bruxelles, unde trăiesc numeroși imigranți. Tatălui lor, venit din Maroc, îi plac mult filmele cu Bruce Lee și Jackie Chan. Și pentru că nu a vrut ca băieții lui să-și petreacă timpul pe stradă, i-a înscris la taekwondo, un sport care nu presupune doar să-ți bați adversarul, ci solicită devotamentul sportivilor față de valori precum integritatea și corectitudinea. În cazul lui Mourad practicarea acestui sport a dat roade, dar nu și în cazul fratelui său Najim.

Mourad și-a început activitatea competițională la 14 ani, însă Najim care pe atunci împlinise 18 ani, a renunțat la sport. În schimb, a început să frecventeze Moscheea Ettaouba d’Evere din nordul Bruxelles-ului, unde s-a radicalizat. Najim a început să citească volume de politică contemporană, concomitent cu cărți de Victor Hugo. S-a înscris la colegiu, specializarea electromecanică, și a lucrat la curățenie la Parlamentul European, iar ulterior a avut o slujbă în zona taxiurilor de pe aeroportul unde după câțiva ani avea să detoneze o bombă. A intrat în legătură cu un marocan care recruta adepți pentru jihadiști în cunoscutul cartier Molenbeek. În 17 februarie 2013, Najim se suia la bordul unei curse aeriene de la Bruxelles spre Antalya, Turcia și, în ziua următoare, își suna părinții de la un număr de telefon sirian. Peste alte două săptămâni, tatăl lui raporta la poliție că fiul lui se afla în Siria. Acolo, Najim s-a alăturat unui grup islamist la nord de Alep și a luptat pe front. A fost promovat să supravegheze ostaticii, să-i păzească pe jurnaliștii prinși de teroriști. În martie 2014, autoritățile belgiene au emis un mandat de arestare pe numele său.

Mourad povestește că celor rămași acasă le era teamă pentru el. În 2015, Najim s-a întors în Belgia cu misiunea de a ucide cât mai mulți oameni posibil în numele ISIS. A închiriat o căsuță în localitatea Auvelais, care a devenit o celulă teroristă. Najim a participat și la atentatele de la Paris, în noiembrie anul trecut. Locuința închiriată de el se afla la numai 400 de metri de colegiul unde studiază fratele lui mai mic, cu care însă nu s-a mai văzut din 2013, după cum spune Mourad. Acesta din urmă era între timp ocupat cu turneele la care participa în lumea întreagă. A concurat în Rusia, în Emiratele Arabe Unite și în Coreea de Sud. Iar apoi a venit ziua atacului din 22 martie, care i-a schimbat viața lui Mourad. El va trebui să le spună oamenilor, probabil pentru tot restul vieții, că nu este periculos și că nu nutrește nici un fel de sentimente de furie.

Mourad și-a creat o nouă pagină de Facebook cu fotografii ale lui la antrenamente, pe care a scris: „Taekwondo m-a învățat cum să respect alte ființe omenești” și a postat o fotografie în care își îmbrățișează un adversar, după o luptă. Este modul lui de a se distanța de fratele său, fără a-l demoniza. În luna mai, Mourad a câștigat medalia de aur la Campionatul European desfășurat la Montreux, în Elveția. Iar pe fratele său Najim, „îl plânge”. „Este groaznic ceea ce a făcut el, dar sunt mai ales mânios pe oamenii care l-au determinat să facă asta”, spune Mourad.

Sursa: Rador.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău