Deputații Partidului Șor cer anularea restricțiilor privind retransmisia canalelor rusești

  • 09 Iunie 2020 17:00
Deputații Partidului Șor cer anularea restricțiilor privind retransmisia canalelor rusești

Deputații Fracțiunii Partidului Politic Șor au înregistrat un proiect de lege prin care propun anularea restricțiilor legate de retransmisia unor emisiuni de la posturile rusești de televiziune. Potrivit deputaților, prevederea contravine Constituției și încalcă drepturile omului, transmite IPN.

Într-o intervenție online, deputatul Ilan Șor, președinte al Partidului Șor, a menționat că oamenii sunt disciminați atunci când sunt lipsiți de dreptul de a vedea mai multe emisiuni retransmise din Federația Rusă, mai ales că multe persoane preferă respectivele emisiuni. Acesta consideră neconstituționale și neargumentate amendamentele care au impus respectivele restricții. Ilan Șor a invitat toate partidele politice să voteze proiectul propus, „pentru a oferi oamenilor posibilitatea să fie cu adevărat liberi”.

Deputatul Igor Himici a menționat că prin votarea acelor prevederi, în 2017, Moldova a încălcat propriile acte legislative, dar și convențiile internaționale la care este parte. În opinia sa, o soluție pentru asigurarea corectitudinii informării cetățenilor ar trebui să fie nu interzicerea unor emisiuni sau canale TV, ci stimularea culturii mediatice, care să contribuie la combaterea știrilor false. Autoritățile responsabile ar trebui să se concentreze pe lupta cu propaganda internă, a mai spus parlamentarul.

Deputatul Denis Ulanov spune că nu e posibil ca în sec.XXI oamenii să fie ținuți într-un vaccuum informațional. La Biroul permanent, care se va întruni miercuri, va cere introducerea proiectului pe ordinea de zi a următoarei ședințe plenare pentru votarea lui în două lecturi. 

 

Prin modificări la Codul Audiovizualului, intrate în vigoare în ianuarie 2018, s-a interzis retransmisia emisiunilor cu un conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, inclusiv Federația Rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău