Deputații europeni solicită consolidarea securității Uniunii Europene împotriva amenințărilor cibernetice

  • 11 Iunie 2021 12:29
Deputații europeni solicită consolidarea securității Uniunii Europene împotriva amenințărilor cibernetice

Deputații europeni au solicitat joi standarde mai stricte de securitate cibernetică în Uniunea Europeană pentru echipamente electronice conectate, aplicații și sisteme de operare, pe fondul atacurilor cibernetice recente asupra infrastructurii esențiale din UE, informează comunicatul oficial al Parlamentului European, transmite caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, rezoluția adoptată cu 670 de voturi pentru, 4 voturi împotrivă și 12 abțineri, solicită ca produsele conectate și serviciile asociate, inclusiv lanțurile de aprovizionare, să fie securizate prin proiectare, rezistente la incidente cibernetice și să fie rapid rezolvate dacă sunt descoperite vulnerabilități.

De asemenea, deputații europeni salută intenția Comisiei Europene de a propune legislație orizontală pentru produsele conectate și serviciile asociate, dar cere executivului UE să încerce armonizarea legislațiilor naționale în scopul evitării fragmentării pieței unice europene.

Textul rezoluției susține necesitatea adoptării până în 2023 a unei legislații care impune cerințe privind securitatea cibernetică pentru aplicații, software și sisteme de operare.

Mai mult, eurodeputații  avertizează că amenințările hibride, adică metodele sau activitățile folosite de actori statali sau non-statali ostili pentru a viza statele și instituțiile democratice, sunt în creștere și devin din ce în ce mai sofisticate. Acestea includ utilizarea campaniilor de dezinformare și a atacurilor cibernetice asupra infrastructurii, proceselor economice și instituțiilor democratice, existând temeri privind impactul asupra alegerilor, procedurilor legislative și justiției.

În plus, criza COVID-19 a scos din nou la iveală vulnerabilitățile cibernetice ale unor  anumite sectoare esențiale, în special ale sistemului medical, în timp ce telemunca și distanța socială au sporit dependența de tehnologii digitale și de conectivitate. Deputații europeni au amintit de atacurile cibernetice recente asupra sistemelor de sănătate din Irlanda, Finlanda și Franța, cu pagube semnificative.

Tot în acest sens, la sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul European a adoptat noi norme prin care platformele online vor avea la dispoziție maximum o oră pentru a elimina mesajele, imaginile, înregistrările audio sau clipurile video, inclusiv transmisiile în direct, care incită sau contribuie la infracțiuni teroriste, oferă instrucțiuni pentru astfel de infracțiuni sau solicită persoanelor să participe la un grup terorist.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-1,15
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
-0
Sun
-0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
-0
Arhivă Radio Chișinău