Deputații dezbat moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului. Dorin Recean: „Trecem printr-o situație foarte complicată dar, cinstiți deputați BCS, voi tăceți despre motivele acestei crize”

  • 19 Octombrie 2023 17:47
Deputații dezbat moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului. Dorin Recean: „Trecem printr-o situație foarte complicată dar, cinstiți deputați BCS, voi tăceți despre motivele acestei crize”

Premierul Dorin Recean și întreaga sa echipă se află în aceste clipe în Parlament. Deputații examinează moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului inițiată de deputații comuniști și socialiști, transmite Radio Chișinău.

În discursul său, premierul s-a referit la provocările prin care trece Rep. Moldova din cauza războiului de agresiune al Rusiei din Ucraina și a calificat această moțiune drept un show electoral.

„Nu știu dacă asta este o moțiune de cenzură, mai degrabă este o necesitate de show electoral. Trecem printr-o situație foarte complicată. O situație cu un impact imens asupra populației noastre, dar cinstiți deputați BCS, voi tăceți despre motivele acestei crize. Vă prefaceți că războiul nu există, că nu are nicio importanță sau influență. În noțiunea de cenzură am observat că lipsesc două referințe: este vorba despre război și lipsa justiției – a corupției. V-ați indignat din cauza crimelor comise de Rusia în Ucraina, din cauza șantajului Kremlinului cu gazul asupra cetățenilor noștri și asupra țării voastre? V-ați indignat din cauza bombelor rusești care cad peste case, grădinițe și școli? V-ați indignat de riscurile de securitate care persistă asupra Moldovei, că s-au întrerupt lanțurile logistice? Vă indignați în noțiunea de cenzură, că noi guvernăm prin Comisia pentru Situații Excepționale, dar nu ați pomenit niciun cuvânt despre agresiunea Rusă, în Ucraina și că acest război este la hotarul Rep. Moldova – hotarul țării voastre”, a declarat Dorin Recean.

Premierul Dorin Recean se află în Parlament împreună cu întreaga echipă a Guvernului. Ministrul Energiei, Victor Parlicov a vorbit despre șantajul energetic din partea Rusiei și a subliniat că în prezent R. Moldova a reușit să își diversifice sursele de alimentare energetice și să se axeze pe învestiții în domeniul infrastructurii critice.

„30 de ani am fost dependenți de o singură sursă de gaze. 30 de ani au fost ani șantajabili, inclusiv cu posibilitatea de deconectare a curentului electric. Noi am avut perioade în care ni s-au sistat livrările de energie electrică în mod deliberat. Am avut perioade în care s-au sistat și limitat livrările de gaze în anul 2021, dar și 2022. 30 de ani am trăit fără a atrage atenția cuvenită eficienței energetice. Noi am fost prinși în paradigme greșite că vom îngheța și asta a proliferat și a infestat spațiul informațional și mințile oamenilor de la noi – că noi vom îngheța fără gaze rusești și fără Gazprom, că preț bun la gaze putem obține doar de la Gazprom și nu din altă parte.        
Acum avem pentru prima oară în istorie confortul să discutăm nu despre gestionarea crizelor în energie, nu despre scandaluri și avarii, dar despre dezvoltare și investiții”, a spus Victor Parlicov.

Aceasta este a doua încercare a deputaților comuniști și socialiști de a demite Guvernul Recean prin moțiune de cenzură în decurs de câteva luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău