Deputații cer să se consume mai puține antibiotice

  • 13 Septembrie 2018 17:29
Deputații cer să se consume mai puține antibiotice

Deputații europeni au cerut joi reducerea consumului de antibiotice în Uniunea Europeană pentru a limita dezvoltarea bacteriilor rezistente, conform unui comunicat postat pe site-ul Parlamentului European.

Cu o majoritate largă de 589 voturi (12 contra și 36 de abțineri), eurodeputații, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, au votat o rezoluție fără caracter obligatoriu ce îndeamnă Comisia Europeană și statele membre să limiteze vânzarea de antibiotice în domeniul sănătății umane și animale și să înlăture orice stimulent - financiar sau de altă natură - pentru prescrierea antibioticelor.

De asemenea, textul cere răspândirea de mesaje de sensibilizare pentru a promova o schimbare de atitudine pentru a utiliza și manipula în mod responsabil antibioticele, dar și pentru a încuraja pacienții să respecte prescripțiile personalului medical calificat și să acorde atenție regulilor de igienă personală (spălarea mâinilor, batiste de unică folosință etc.) pentru a limita propagarea infecțiilor.

Parlamentul European consideră, de asemenea, că ar trebui depuse eforturi pentru o mai bună colectare și transmitere a datelor privind cazurile de rezistență la antibiotice și că ar trebui instituite stimulente pentru a investi în noi substanțe alternative, relatează AFP.

"Dacă nu se face nimic, rezistența la antimicrobiană ar putea provoca mai multe decese decât cancerul până în 2050", a prezis raportorul textului, Karin Kadenbach, eurodeputată austriacă socialistă, pledând pentru o abordare "holistică" în ceea ce privește sănătatea umană și animală.

Rezistența bacteriilor la antibiotice, datorată în special utilizării excesive a acestor medicamente la om și la șeptel, este responsabilă pentru aproximativ 25.000 de decese în fiecare an în UE, spune Parlamentul European. Potrivit unui Eurobarometru din 2016, lipsa de conștientizare rămâne un factor-cheie: 57% dintre europeni sunt conștienți că antibioticele sunt ineficiente împotriva virusurilor, 44% nu sunt conștienți că acestea sunt ineficiente în cazul răcelii și gripei. Există diferențe semnificative între țările UE în ceea ce privește utilizarea antibioticelor, apariția rezistenței și măsura în care au fost implementate politici naționale eficiente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău