Deputații care au solicitat investigarea finanțării ilegale a PSRM din Bahamas | Există riscul ca dosarul să fie clasat
-
17 Martie 2020 12:12
Cei trei deputați, care i-au solicitat Procuraturii Generale să examineze dosarul finanțării ilegale a Partidului Socialiștilor în 2016 susțin că există riscul ca acest dosar să fie clasat, la fel cum s-a întâmplat într-un alt caz – cel legat de declarațiile lui Igor Dodon, potrivit cărora ar fi primit bani din Rusia pentru finanțarea PSRM.
Deputații Iurie Reniță, Octavian Țîcu și Lilian Carp au reiterat astăzi că în așa-numitul caz „Bahamas” figurează și câțiva deputați socialiști care ar fi primit bani cu împrumut de la o companie media afiliată socialiștilor, dar aceste informații nu figurează în declarațiile de avere ale deputaților respectivi. Ei cer tragerea la răspundere a celor implicați în cazul respectiv.
În luna octombrie 2019, cei trei deputați i-au solicitat Procurorului General interimar să examineze materialele care, potrivit lor, denunță mai multe acțiuni de spălare de bani de către persoane din anturajul Partidului Socialiștilor. Deputații fac referire la un raportat realizat de un angajat al CNA în 2016, în care se vorbește despre transmiterea de către o companie offshore din Bahamas a sumei de aproximativ un milion și jumătate de euro unei companii din Republica Moldova, afiliată unor deputați socialiști. Autorul sugerează că în urma mai multor tranzacții financiare, banii ar fi fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale a Partidului Socialiștilor pentru prezidențialele din 2016.
Amintim că în septembrie 2016, în campania pentru alegerile prezidențiale, RISE Moldova a publicat o investigație în care vorbea despre aceeași schemă din care reieșea că banii companiei din Bahamas proveneau din Federația Rusă. RISE a mai descoperit că o bună parte din banii pe care i-a primit compania moldovenească Exclusiv Media, care deține postul de televiziune, afiliat socialiștilor, NTV Moldova, au fost împrumutați unor persoane fizice, care, ulterior, au făcut donații pentru campania electorală a lui Igor Dodon.
Rise Moldova a fost atacată atunci în judecată de către Exclusiv Media și a pierdut procesul în instanțele naționale, după care s-a adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În luna martie 2019, CEDO a început procedura de examinare a plângerii. După aceasta, agentul guvernamental a solicitat Curții de Apel Chișinău să revizuiască decizia prin care magistrații moldoveni au admis, parțial, cererea socialiștilor. Iar recent, jurnaliștii de la Rise Moldova au câștigat în instanța de fond procesul cu Exclusiv Media SRL.