Deputații au votat un proiect de lege care prevede retragerea din circuitul agricol a cinci hectare de teren pentru construirea spitalului regional Bălți

  • 02 Februarie 14:57
Deputații au votat un proiect de lege care prevede retragerea din circuitul agricol a cinci hectare de teren pentru construirea spitalului regional Bălți

Deputații au votat astăzi în două lecturi un proiect de lege care prevede retragerea din circuitul agricol a cinci hectare de teren pentru construirea, cu susținerea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, a spitalului regional Bălți. Proiectul a fost susținut de deputații PAS dar și de cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, chiar dacă aceștia din urmă au venit cu o serie de critici, transmite Radio Chișinău.

Spitalul regional de la Bălți ar urma să fie construit până în 2025 și reprezintă o investiție de aproximativ 100 de milioane de euro, dintre care 75 de milioane, împrumut din partea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare.

Deputații au votat pentru alocarea din gestiunea Agenției Proprietăți Publice în gestiunea Ministerului Sănătății a terenului de 5 hectare unde va fi construit noul spital. Acesta va avea o capacitate de 440 de paturi și ar urma să ofere servicii la standarde moderne populației din nordul Rep. Moldova,  după cum a menționat în plenul Parlamentului, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru.

Inițiativa fost criticată de deputatul socialist Vasile Bolea care a declarat că nu vede utilitatea noului spital.

”Ce veți face cu actualul Spital Republican de la Bălți? Vreți să îi creați suplimentar niște condiții prin care unii cu alți vor lupta pentru pacienți, să creați astfel o concurență între instituțiile de stat. Sau partenerii v-au dat niște bani și voi vreți să implementați bugetul?”, a spus Vasile Bolea.

În replică secretarul de Stat Ion Prisăcaru a menționat că serviciile de înaltă performanță care vor fi oferite nu pot fi realizate în spitalul actual de la Bălți.

”Obținerea finanțării este un proces destul de anevoios și implică un efort enorm. Noul spital nicidecum nu va fi o concurență deoarece vor fi spitale cu diferite tipuri de servicii. Spitalul regional nou creat va oferi servicii de înaltă performanță, intervenții chirurgicale de diagnostic și tratament care nu pot fi realizate acum la spitalul clinic din Bălți”, a spus Ion Prisăcaru.

Opoziția a insistat și pe faptul că ar fi fost mai potrivită modernizarea actualului spital în locul construirii unei noi instituții. Costurile ar fi fost cu 30 la sută mai mari, potrivit studiilor, au răspuns oficialii din Ministerul Sănătății.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie Dan Perciun, a criticat poziția colegilor din opoziție.

”Banii europeni vin să construiască spitale la Bălți iar opoziția noastră pro-rusă nu a adus nici un ban de nicăieri pentru acest oraș, ani de zile, și a rămas în paragină. Calitatea drumurilor și a infrastructurii de la Bălți vorbesc despre impotența voastră politică de a asigura bunăstare pentru locuitorii municipiului. Noi aducem o sută de milioane în orașul dumneavoastră din contul căruia vor fi create locuri de muncă și bunăstare economică. Un spital regional înseamnă medici de cea mai înaltă calificare la Bălți pentru locuitorii acestui municipiu.”, a precizat Dan Perciun.

Cu o critică la adresa opoziției a venit și deputatul PAS Lilian Carp.

”Referitor la spitalul republican care este la Bălți, cu excepția unor lucrări care au fost făcute în perioada 2011-2014, acolo nu e nimic. Este o secție întreagă unde trăiesc porumbei, ciori și alte păsări care zboară peste cerul moldav. Pas-ul este vinovat că vrea să construiască un spital. Eu vreau noi să fim vinovați că vrem să construim condiții pentru oameni, unde pot să se trateze”, a spus Lilian Carp.

Construcția a două spitale regionale la Bălți și Cahul, reprezintă una din prioritățile actualei guvernări în domeniul sănătății. Acestea ar urma să ofere servicii medicale în domenii precum neurologia și neurochirurgia, cardio-chirurgia, chirurgia endo-vasculară, terapia intensivă sau oncologia, concentrate acum în spitalele republicane din capitală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:5,14 m/s
Fri
6
Sat
11
Sun
11
Mon
6
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău