Deputații ar putea PIERDE POSTURILE dacă nu renunță la alte funcții retribuite

  • 24 Iunie 2015 17:38
Deputații ar putea PIERDE POSTURILE dacă nu renunță la alte funcții retribuite

Deputații care au alte funcții retribuite se vor considera demisionați de drept dacă în termen prevăzut de lege nu vor renunța la funcția care a generat incompatibilitatea.

Curtea Constituțională a dat o astfel de interpretare, în urma examinării unei sesizări depuse de către deputații socialiști.

Magistrații Curții au anulat un articol din Legea privind statutul deputatului care prevedea că deputații erau declarați suspendați din funcția incompatibilă dacă în termen de 30 de zile nu depuneau cererea prin care starea de incompatibilitate să fie înlăturată.

 

***

La 24 iunie 2015, Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea pentru interpretarea articolelor 69 alin. (2), 70 alin (1), 99, 100 și 103 din Constituția Republicii Moldova (Sesizarea nr. 1b/2015).  

 

Circumstanțele cauzei

La originea cauzei se află sesizarea depusă la Curtea Constituțională, la 25 ianuarie 2015, de către deputații în Parlament, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Vladimir Țurcan, Vasile Bolea și Grigore Novac pentru interpretarea articolelor 69 alin. (2), 70 alin (1), 99 și 100  din Constituție.

Potrivit art.69 alin.(2) din Constituție calitatea de deputat încetează la data întrunirii legale a Parlamentului nou - ales, în caz de demisie, de ridicare a mandatului, de incompatibilitate sau de deces.

În același timp, art. 5 alin. (2) din Legea despre statutul deputatului în Parlament stabilește că: „În cazul în care deputatul se află în unul din cazurile de incompatibilitate și nu a depus, în termenul menționat la alin.(1) [30 de zile], cererea de demisie din funcția incompatibilă cu mandatul de deputat, după expirarea acestui termen este suspendat de drept din funcția incompatibilă.”

Potrivit art.100 din Constituție și funcția de membru al Guvernului încetează la survenirea situației de incompatibilitate.

Totodată, art. 103 din Constituție stabilește că Guvernul demisionar îndeplinește funcții de administrare publică până la data depunerii jurământului de către membrii noului Guvern.

Autorii sesizării au solicitat interpretarea prevederilor constituționale enunțate prin prisma următoarelor aspecte:

„- Din care moment apare situația de incompatibilitate pentru persoanele alese în funcția de deputat în Parlament și de cînd în mod legal (de drept) încetează calitatea lui de deputat?

- Poate deputatul în Parlament să dețină cumulativ 2 funcții, cea de deputat și cea de membru al Guvernului, cea de ales local, sau alte funcții incompatibile după expirarea termenului de 30 de zile de la data validării mandatului?

- Este în drept deputatul care deține cumulativ 2 funcții incompatibile să participe la ședințele plenare ale Parlamentului, după depunerea mandatului și după expirarea termenului de 30 de zile pentru renunțarea la mandatul de deputat și care sunt efectele juridice ale actelor normative adoptate de Parlament, cu participarea (votul) lui?

- Este în drept membrul Guvernului care deține cumulativ și funcția de deputat în Parlament să participe la ședințele Guvernului și/sau la ședințele Parlamentului și care sunt efectele juridice ale actelor normative adoptate de Guvern, cu participarea (votul) lui?”

Sesizarea a fost judecată de către Curtea Constituțională, în următoarea componență:

Dl Alexandru TĂNASE, președinte,

Dl Aurel BĂIEȘU,

Dl Igor DOLEA,

Dl Victor POPA, judecători 

 

Hotărârea Curții 

Având în vedere actele și lucrările dosarului, Curtea Constituțională a hotărât:

1. În sensul articolelor 69 alin. (1) și 70 alin. (1) și (2) din Constituție, situația de incompatibilitate pentru persoanele alese în funcția de deputat în Parlament apare, după caz:

- pentru persoanele nou-alese: din momentul validării mandatului de deputat de către Curtea Constituțională;

- pentru deputații aflați în exercițiul funcției: din momentul intrării în exercițiul unei alte funcții retribuite sau al survenirii altor situații de incompatibilitate, în condițiile legii.

 

2. În sensul articolelor 69 alin. (2) și 70 alin. (1) și (2) din Constituție:

- Până la expirarea termenului prevăzut de lege pentru încetarea situației de incompatibilitate, deputatul va opta între mandatul de deputat și funcția care generează incompatibilitatea, demisionând din una dintre funcții. În cazul prezentării cererii de demisie din funcția de deputat de către deputatul aflat în situația de incompatibilitate, mandatul de deputat încetează în momentul depunerii cererii.

- Dacă starea de incompatibilitate continuă să existe la expirarea termenului prevăzut de lege, deputatul este considerat demisionat de drept din funcția de deputat. Mandatul de deputat încetează de drept la data expirării termenului legal stabilit în vederea înlăturării situației de incompatibilitate.

- Demisia se aduce la cunoștința Parlamentului, care declară mandatul vacant.

3. În sensul articolelor 70 alin. (1), 99, 100 și 103 din Constituție, la constituirea noului Parlament, în cazul alegerii membrilor în exercițiu ai Guvernului demisionar în funcția de deputat, aceștia pot cumula funcțiile până la data depunerii jurământului de către membrii noului Guvern.

4. Se declară neconstituțional alin. (2) al art.5 din Legea nr.39-XIII din 7 aprilie 1994 despre statutul deputatului în Parlament.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursa: constcourt.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău