Deputați: Obligativitatea de autoizolare pentru 14 zile a expirat odată cu ridicarea stării de urgență
-
26 Mai 2020 08:12
Vicepreședinții parlamentului Mihai Popușoi și Monica Babuc, dar și deputatul din grupul Pro Moldova Vladimir Cebotari consideră că deputații trebuie să se întrunească cât mai curând posibil în ședința Parlamentului pentru a vota ultimele condiționalități înaintate de Uniunea Europeană, privind asistența macrofinanciară, astfel ca Republica Moldova să beneficieze de următoarea tranșă de suport financiar, notează IPN.
Deși în Parlamentul Republicii Moldova au fost înregistrate două cazuri pozitive de COVID-19, Mihai Popușoi consideră că din momentul în care toți deputații își vor face testul și vor avea rezultatul negativ, ședința poate avea loc cu aplicarea unor măsuri de rigoare.
„Avem un caz confirmat, sperăm să nu se confirme și altele și, din câte înțeleg, majoritatea colegilor care și-a făcut test, toți au rezultat negativ. În acest context, dacă admitem că până miercuri toți își vor face testul și toți vor avea un rezultat negativ, atunci nu văd niciun impediment de ce joi nu am putea face ședința Parlamentului cu măsurile de precauție necesare. Nu văd premise de ce ar trebui să tărăgănăm. Am primit telefoane de la unii colegi precum că ar urma să se afle în carantină până pe trei iunie, un lucru care ne-a pus în gardă pentru că se creează impresia că cineva în mod intenționat vrea să țină deputații departe de locul lor de muncă și de obligațiile pe care le au”, a declarat deputatul PAS Mihai Popușoi.
Nici deputatul grupului Pro Moldova Vladimir Cebotari nu susține măsura de autoizolare a deputaților până pe trei iunie. Deputatul spune că toți cei care fac trimitere la această prevedere se bazează pe o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale luată în perioada stării de urgență, iar odată cu ridicarea stării de urgență prevederea în cauză ar fi expirat. „Nu există astăzi niciun act normativ care ne obligă, din punctul nostru de vedere, să ne petrecem în izolare sau în carantină aceste 14 zile. Pe deoparte, acest lucru nu este rațional, pe de altă parte, acest lucru nici nu este obligatoriu din punct de vedere legal”, a menționat deputatul.
Totodată, Vladimir Cebotari își exprimă speranța că ședința Parlamentului va avea loc, eventual și regim online.
Vicepreședinta legislativului Monica Babuc susține că întrunirea deputaților nu poate fi organizată prin intermediul unor platforme online, deoarece acest lucru nu este prevăzut în regulamentul Parlamentului. Cât despre interacțiunea fracțiunii PDM cu deputatul Eugeniu Nichiforciuc, Monica Babuc firmă că deputații democrați ulterior au avut contact cu alți deputați din cadrul altor fracțiuni.
„Prezența sau neprezența virusului în respectivul rezultat nu înseamnă că el este sută la sută veritabil până la expirarea celor 14 zile. Fac această remarcă nu pentru că aș fi împotriva convocării ședinței noastre, categoric nu. și sunt pentru, dar să fim totuși responsabili că nu este vorba doar despre un contact direct între o persoană infectată și cei care erau alături. Noi, cei care am interacționat direct, am interacționat și cu colegii din legislativ”, a precizat Monica Babuc.