Deputat român: Autoritățile universitare din Iași încalcă drepturile românilor din sudul Basarabiei

  • 01 August 2017 13:52
Deputat român: Autoritățile universitare din Iași încalcă drepturile românilor din sudul Basarabiei

Deputatul român Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării, atenționează Ministerul Educației de la București că autoritățile universitare de la Iași încalcă drepturile românilor din sudul Basarabiei, prin solicitarea abuzivă a unor certificate de competentă lingvistică de limbă română pentru etnicii români de pretutindeni.

Constantin Codreanu i-a adresat o scrisoare oficială ministrului român al Educației, Marian Pop, în care semnalează discriminarea etnicilor români din sudul Basarabiei sub pretextul diferenței dintre limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, relatează INFOTAG.

Drept motiv a servit cazul unei absolvente din Ucraina, Carolina Merlici, căreia i-a fost refuzat „în mod abuziv și ilegal” înscrierea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, deoarece nu deținea un certificat de competență lingvistică de limbă română nivel minim B2.

„Carolina Merlici este etnică româncă și studiile urmate în localitatea de baștină din Ucraina, satul Orlovca din raionul Reni au fost în limba română, pe care autoritățile ucrainene o numesc cu infraglotonimul românesc "moldovenească", fapt confirmat prin actele de studii emise de autoritățile școlare din Ucraina", scrie Codreanu.

Comisia pentru comunitățile de români din afara hotarelor țării a fost sesizată și asupra altor cazuri similare, când românilor de pretutindeni li s-au impus cerințe, care nu corespund legislației, precizează el.

În acest sens, Constantin Codreanu a cerut sprijinul prin implicare directă a ministrului Educației, menționând că „în joc imaginea României și prestigiul ei ca stat național înrudit care ar trebui să-i protejeze pe românii de pretutindeni, mai ales pe cei aflați în dificultate, cum sunt etnicii români din sudul Basarabiei care fac obiectul unor politici identitare de tip sovietic”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău