Deputat PAS: Întâlnirea Nataliei Gavrilița cu diaspora în sediul misiunii diplomatice nu contravine legii

  • 23 Iulie 10:29
Deputat PAS: Întâlnirea Nataliei Gavrilița cu diaspora în sediul misiunii diplomatice nu contravine legii

Fostul secretar general al Platformei DA, Ion Terguță, spune că întâlnirea premierului Natalia Gavrilița și a deputaților PAS cu moldovenii stabiliți în SUA, la sediul misiunii diplomatice este ilegală. Terguța a dat citire unei circulare emise anul trecut de către Ministerul de Externe care interzice orice întâlniri ale politicienilor cu simpatizații în sediile ambasadelor. De cealaltă parte, deputatul PAS Igor Chiriac spune că întâlnirea a avut loc în strictă conformitate cu legea, notează IPN.

Acum trei zile, prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întâlnit, la Washington, cu moldovenii stabiliți în Statele Unite ale Americii. Potrivit deputatului PAS, Dumitru Alaiba, întâlnirea a avut loc la sediul ambasadei Republicii Moldova din Washington D.C. Ex-secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță, spune că politicienilor le este interzis să folosească sediile misiunilor diplomatice în scopuri politice.

„La 8 aprilie 2021, Ministerul Afacerilor Externe a expediat o scrisoare tuturor misiunilor diplomatice prin care a informat că sediile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare nu pot fi folosite în scopuri politice. Spațiile misiunilor diplomatice nu pot fi la dispoziție, chirie sau comodat politicienilor pentru întâlniri cu alegătorii. Această circulară nu a fost anulată, iar doamna prim-ministru a fost acolo în calitate de vicepreședinte PAS”, a spus Ion Terguță, în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8.

„Deputații s-au întâlnit cu alegătorii, prim-ministrul reprezintă statul. Guvernarea poate să se întâlnească cu diaspora, dar acest lucru trebuie să aibă loc în limitele legii. Dacă se demonstrează că este ilegal, trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru că noi suntem o țară care pretinde a fi stat de drept. Dar circulara a fost emisă în ajunul alegerilor și este vorba de întâlniri electorale”, a spus comentatorul politic, Igor Boțan.

De cealaltă parte, reprezentanții puterii spun că întrevederea deputaților și a vicepreședintelui PAS cu conaționalii noștri din SUA, a fost una perfect legală.

„Nu este în contradicție cu un act normativ. Din punct de vedere juridic nu văd o încălcare de legislație. Reprezentanții Parlamentului, indiferent din ce partid fac parte atunci când merg peste hotarele țării, ei trebuie și pot să se întâlnească cu concetățenii noștri, cu diaspora”, a spus deputatul PAS Igor Chiriac.
Premierul Natalia Gavrilița s-a aflat în perioada 19-21 iulie într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, în timpul căreia a avut întrevederi cu înalți oficiali americani, printre care Secretarul de Stat american Antony Blinken, șefa USAID, Samantha Power, reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău