Deputat, despre propunerea împrumutării de la BNM: „Aceste intenții ale PSRM vor compromite semnarea unui nou Memorandum cu FMI, aruncând R.Moldova într-un nou scandal de uzură și ratarea unei posibile reluări a finanțării externe din partea UE”

  • 07 Aprilie 2021 13:59
Deputat, despre propunerea împrumutării de la BNM: „Aceste intenții ale PSRM vor compromite semnarea unui nou Memorandum cu FMI, aruncând R.Moldova într-un nou scandal de uzură și ratarea unei posibile reluări a finanțării externe din partea UE”

Președintele comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor publice, deputatul Igor Munteanu, critică propunerea liderului PSRM Igor Dodon ca Guvernul să ia bani cu împrumut de la BNM pentru a ajuta mediul de afaceri și cetățenii.

Într-un comentariu pe Facebook, deputatul scrie că Rep. Moldova s-a ”fript” deja cu un precedent urât și denunță o ”aventură populistă” referindu-se la ideea vehiculată de fostul președinte de a scoate între 10 și 20 de miliarde de lei din Banca Națională, ceea ce ar reprezenta aproximativ 10 la sută din Produsul Intern Brut.

Igor Munteanu spune că scoaterea unui miliard de euro din haznaua BNM va conduce la deprecierea monedei naționale și la creșterea inflației, ceea ce va afecta oamenii.

Deși autorii susțin că inițiativa își propune să ajute economia și oamenii în perioada de criză, în realitate scoaterea banilor va deprecia moneda națională, va spori inflația și va afecta în modul cel mai direct starea social-economică a cetățenilor”.

De asemenea, potrivit deputatului Platformei DA, în cazul în care această inițiativă va fi pusă în aplicare, BNM va fi nevoită să tipărească bani, ceea ce va pune presiune pe inflație și drept urmare vor crește prețurile și astfel va fi afectată economia reală.

Ca răspuns la extragerea de bani din rezervele sale, BNM va fi obligată să tipărească bani, reprezentând monede fără acoperire în bunuri reale, ceea ce va spori presiunea inflaționistă și instabilitatea macro-economică, drept urmare - vor crește prețurile la produsele de primă necesitate. Aceste măsuri vor acutiza criza economică, generând mai multe dificultăți pentru economia reală”.

Totodată, în opinia parlamentarului, în aceste condiții va avea de suferit și reputația Rep. Moldova pe plan internațional, ceea ce se va solda cu ratarea reluării finanțării externe din partea UE și a altor parteneri.

Dacă noua inițiativă va izbândi, atunci reputația RM va fi puternic afectată pe plan extern, în special pe linia FMI și UE. Aceste intenții ale PSRM vor compromite semnarea unui nou Memorandum cu FMI, aruncând RM într-un nou scandal de uzură și ratarea unei posibile reluări a finanțării externe din partea UE și a altor parteneri străini”.

Igor Munteanu propune și unele soluții pentru situația actuală, inclusiv prin crearea condițiilor necesare pentru reluarea finanțării externe, dar în primul rând, spune că este necesar, să ”nu permitem ”piromanilor” să se joace cu focul”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău