Deputat de la Tiraspol pentru presa din România, din culisele din jurul liderului opoziției din regiunea transnistreană ucis în propria casă: „Nu este exclusă o diversiune”

  • 18 Iulie 2023 14:57
Deputat de la Tiraspol pentru presa din România, din culisele din jurul liderului opoziției din regiunea transnistreană ucis în propria casă: „Nu este exclusă o diversiune”

​Uciderea unui lider al opoziției din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Oleg Horjan, ar putea fi o diversiune, susține Andrei Safonov, un deputat din Sovietul Suprem de la Tiraspol. Politicianul din autoproclamata republică a spus pentru HotNews.ro că acest caz tragic ridică mai multe semne de întrebare.

„Oleg Horjan nu a devenit un opozant mare și influent care ar putea atrage după sine o mulțime de oameni. De aceea, reprezentanții autorităților nu au avut niciun motiv să-l lichideze, scrie Hotnews.

În al doilea rând, referitor la informația oficială despre seif - desigur, aș vrea să știu ce a fost acolo și a dispărut ulterior. De asemenea, ar trebui să știm în ce circumstanțe soția sa a depistat corpul neînsuflețit.

Evident, există secretul anchetei, dar eu cred că într-un mod sau altul aceste detalii vor fi cunoscute. Acum este prea devreme să spunem, dacă a fost vorba mai mult de motive politice sau doar scopuri mercantile, cum ar fi furt.

În același timp, eu nu exclud să fi fost vorba de o provocare din partea acelor forțe care astfel și-ar dori să creeze un fundal informativ negativ în privința Transnistriei și Rusiei.

Unele persoane radicale din Chișinău își doresc să pună responsabilitate pentru omorul lui Horjan pe seama, nu doar a Transnistriei, dar și a Federației Ruse. Asta deja pune pe gânduri”, a declarat Andrei Safonov.

Deputatul din Sovietul Suprem menționează că Oleg Horjan nu era prea activ pe scena politică din regiunea transnistreană.

Horjan a fost eliberat din închisoare în decembrie 2022 după ce Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a constatat că se află ilegal în detenție și a fost condamnat de către instanțe neconstituționale. El a fost condamnat la închisoare în 2018, fiind un opozant al regimului de la Tiraspol.

„Cel mai interesant este faptul că Oleg Horjan nu a organizat nicio acțiune politică care ar avea un caracter masiv. Totul s-a limitat la declarațiile așa-zisei Uniuni a Forțelor de Opoziție, din care au făcut parte câteva persoane.

Dar au existat anumite avertizări că în viitor el va putea organiza acțiuni masive de protest. Însă în realitate, nimic nu a fost întreprins.

Mai mult, Horjan niciodată nu se exprima pe rețele de socializare. Din decembrie anul trecut, când a fost eliberat din închisoare, el nu a participat la nicio dezbatere publică”, a mai spus deputatul de la Tiraspol.

Andrei Safonov s-a referit și la o noutate de altfel pentru politica din Republica Moldova, când un partid de la Chișinău a semnat o declarație comună cu o forță politică din Tiraspol.„Probabil, el a avut anumite planuri de viitor, știind că este o persoană destul de perseverentă. Însă eu nu am văzut că el, personal, încerca să realizeze aceste planuri.

Referitor la semnarea unei declarații împreună cu Congresul Civic (partid înregistrat la Chișinău - n.r.), probabil în cazul implicării factorului politic în lichidarea sa, cei care ar fi stat în spatele acestui omor, l-au folosit pe ascuns.

Pentru că dacă ar fi fost semnată o declarație cu un partid mare, precum Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor sau partidul de guvernare, PAS, atunci am fi putut să zicem că a obținut o susținere impunătoare.

Aici, cel mai probabil, așa o susținere nu a fost sau, posibil, a existat o combinație cu participarea unor “păpușari”, care au încercat să folosească această semnare în anumite scopuri îndreptate contra Transnistriei. Asta pentru că nicio forță politică nu era interesată de înlăturarea lui de pe arena politică cu așa metode. Și nu ar fi avut niciun sens”, este convins Safonov.

În data de 9 iulie, liderul Congresului Civic, Mark Tkaciuk, și Oleg Horjan în calitate de președinte al „Uniunii forțelor de opoziție din Transnistria” au semnat o declarație comună.

Drept obiectiv al acesteia a fost declarată „promovarea păstrării păcii și a încrederii în regiune”. Adoptarea declarației a fost precedată de o întâlnire comună a reprezentanților celor două formațiuni.

Precizăm că Biroul de Reintegrare, structura responsabilă de reglementarea conflictului transnistrean în cadrul Guvernului Republicii Moldova, a declarat că urmărește îndeaproape acest caz.

„Organele de drept competente sunt la curent cu el. Suntem în dialog și cu partenerii externi”, a mai menționat serviciul de presă al instituției. De asemenea, Inspectoratul General al Poliției a informat că s-a autosesizat și întreprinde toate măsurile de investigație corespunzătoare ce vizează infracțiunea de omor.

Asta în condițiile în care în regiunea transnistreană există propriul „minister de Interne” care, de asemenea, efectuează o investigație penală în cadrul unui dosar privind omor intenționat.

Omor învelit în mister în regiunea transnistreană

Inspectoratul General al Poliției a confirmat faptul că Oleg Horjan a fost găsit fără suflare în locuința sa, într-o localitate în apropierea Tiraspolului. Potrivit IGP, victima a fost împușcată. „Poliția Republicii Moldova s-a autosesizat și întreprinde toate măsurile de investigație corespunzătoare ce vizează infracțiunea de omor”, se menționează în mesajul IGP.

De asemenea, așa-zisul minister al Afacerilor Interne de la Tiraspol a anunțat că apelul referitor la găsirea unui corp neînsuflețit a apărut la ora 11.30. Cadavrul a fost depistat în locuința lui Horjan, din localitatea Sukleia.

Miliția din regiunea trasnistreană dă de înțeles că la mijloc a fost un furt și anunță că: „Cadavrul lui Horjan a fost găsit de soție, lângă seiful deschis. Seiful este gol.” Biroul pentru Reintegrare a declarat pentru ZIUA.MD că urmărește îndeaproape acest caz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău