Dependența de Facebook, asemănătoare cu cea de droguri, semnalează specialiștii

  • 10 Octombrie 2018 18:16
Dependența de Facebook, asemănătoare cu cea de droguri, semnalează specialiștii

În era Facebook, aprecierea este imediată, vine prin like-uri, share-uri sau comentarii, dar atentie, pentru că poate crea dependență. O dependență asemănătoare prin efecte cu adicția de cocaină sau alcool, avertizează medicii. Așa se face că, în Statele Unite, Coreea de Sud sau Brazilia au apărut deja clinici de dezintoxicare digitală. Locuri în care oamenii învață din nou să funcționeze și fără retele de socializare.

Așa se face că, în Statele Unite, China sau Coreea de Sud au apărut deja câteva clinici de digital detox. Adică locuri în care medicii ajută pacienții să scape de relația toxică cu mediul online. Kimberly Young a fondat primul astfel de centru din Statele Unite, la Bradford. 

Dr. Kimberly Young, expert în dependența de internet, despre atmosfera din această clinică: Ecranele sunt desigur eliminate, nu există acces la rețele wireless, mănâncă în comunitate și lucrează în comunitate cu alți pacienți. Avem ore pentru construirea unei mai bune imagini de sine, sunt sesiuni de terapie unu la unu, dar și de grup.

Dependența de internet sau de rețelele sociale nu au intrat încă în manualele de diagnostic ale psihiatriei. Cu toate acestea, există deja congrese dedicate subiectului, cercetări tot mai aprofundate, iar medicii sunt tot mai conștienți de efectele perfide pe care le poate căpăta tehnologia.

Cât timp petrecut pe internet este prea mult? Depinde, de la caz la caz. Măsura o dau de fapt consecințele.

Dr. Kimberly Young: E ca și cum am încerca să spunem câte băuturi te fac un alcoolic. Nici asta nu știm. Știm când este serios, când au pierdut controlul, când și-au periclitat cariera sau școala, când trec prin sevraj dacă nu au acces și devin conflictuali sau iritabili. Acestea sunt semnele de avertizare că cineva are o problemă.

Nu există niciun portret robot al dependentului de internet. La centrul din Bradford au fost tratați de la copii de trei-patru ani până la bunici de 80 de ani.

Dr. Kimberly Young: Am văzut cazuri de copii de trei, patru ani, dar și de 80 de ani. Am văzut oameni cu diferite situații socioeconomice, oameni bogați, săraci, oameni extrovertiți, introvertiți. Știm într-adevăr că dependența de internet apare mai frecvent la cei cu depresie severă sau tulburări de anxietate.

Un studiu din 2016 arată că jumătate din adolescenții americani se simt dependenți de telefonul mobil, în vreme ce 78% dintre ei își verifică notificările cel puțin o dată pe oră.

În opinia specialiștilor, ar fi greșit să se spună că media socială este exact ca heroina, fugiți, ascundeți-vă, aruncați-vă telefoanele pe geam. E ca și expunerea la tehnologie. Sigur că trebuie măsură, sigur că copiii trebuie să se joace, trebuie să iasă la aer, dar să îi ții complet izolați de lucrul ăsta riscă să le producă un deficit în viețile lor, care probabil vor fi indisociabile de toate intrumentele astea.

Sursa: DG24

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău