Democrații s-ar putea adresa la Comisia de la Veneția privind modificarea Legii Procuraturii

  • 18 Iulie 2019 08:06
Democrații s-ar putea adresa la Comisia de la Veneția privind modificarea Legii Procuraturii

Deputatul Partidului Democrat Vladimir Cebotari spune că nu exclude adresarea la Comisia de la Veneția pentru a analiza modificările care au fost făcute de majoritatea parlamentară în Legea Procuraturii. Democratul spune că o asemenea adresare va fi făcută și către Curtea Constituțională când aceasta va fi formată.

Declarația a fost făcută în emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Le-am spus colegilor: „Chiar dacă voi vreți să vă subordonați politic instituția, faceți-o cel puțin legal, nu vă ascundeți după interpretări care sunt ieșite din absolut orice câmp. Aveți curajul și modificați legea. Atunci va fi, cel puțin legal, dar politic va fi subordonată în continuare”. Dacă vor merge cu această interpretare care vădit și foarte clar depășește cadrul legal al Procuraturii, sigur că noi vom contesta chiar și la acea Curte care nu există. Va sta, cel puțin, demersul și va aștepta rândul până va fi clarificat, dar nu excludem adresarea la Comisia de la Veneția”, a declarat Vladimir Cebotari.

Totodată, democratul spune că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova nu este altceva decât începutul unei dictaturi. Acesta a menționat că actuala guvernare își subordonează instituțiile statului, își permite să facă ingerință în actul justiției și a interzis unui jurnalist accesul într-o instituție publică, ceea ce cataloghează drept dictatură.

Jurnalistul Ștefan Secăreanu spune că în țară se fac încălcări grave care nu inspiră încredere. „Se greșește și greșesc cei care au făcut acest aranjament și au instalat această guvernare. Eu întotdeauna am pledat pentru o altă componență a unei guvernări, cu excluderea totală a ceea ce înseamnă Rusia și a ceea ce înseamnă batalioanele rusești în Republica Moldova, așa cum este Dodon, cărora acum iată li se dau anumite competențe, uitându-se că noi suntem un stat parlamentar, că nu suntem unul prezidențial. Încearcă să i se dea anumite prerogative care nu sunt în Constituție ca dânșii să-și facă înțelegerile pe care le-au avut în acel acord temporar”, a declarat jurnalistul.

Participanții la emisiune s-au referit la modificările operate la Legea Procuraturii prin care i s-a oferit șefului statului dreptul de a numi procurorul general interimar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău