Democrații lui John Biden păstrează majoritatea în Senatul american după o nouă victorie și în Nevada

  • 13 Noiembrie 2022 08:28
Democrații lui John Biden păstrează majoritatea în Senatul american după o nouă victorie și în Nevada

Victorie uriașă pentru democrați, duminică dimineață, după ce cursa crucială de la Senat din Nevada a fost câștigată de senatoarea democrată în funcție, Catherine Cortez Masto, relatează BBC și CNN.

Prin victoriile din Nevada și Arizona, democrații nu mai au nevoie de o altă victorie pentru a păstra majoritatea tehnică din Senat, de 50 de voturi cu votul hotărâtor al vicepreședintei Kamala Harris, scrie Digi24.

Democrații ar putea câștiga, în continuare, și mandatul pentru Georgia, unde va fi organizat un al doilea tur pe 6 decembrie.

Democratul Raphael Warnock pare favorit să câștige în fața republicanului trumpist Herschel Walker.

Democrații păstrează, astfel, camera superioară a Congresului și rămân competitivi și în cea inferioară, în condițiile în care înregistrează unul dintre cele mai bune rezultate în alegeri intermediare ca partid aflat la putere din 2002.

Republicanii, care se așteptau la așa-zisul „val roșu”, adică la majorități covârșitoare și în Senat și la Cameră vor trebui să se mulțumească cu cel mult o majoritate de câteva locuri în Camera Reprezentanților.

„Ne simțim foarte bine acolo unde suntem, iar eu știu că sunt un optimist irecuperabil, am înțeles încă de la bun început și nu mă surprinde deznodământul, sunt foarte mulțumit”, a spus președintele Joe Biden în reacție la vestea că partidul său va păstra majoritatea la Senat.

El a precizat și că lista de obiective a partidului democrat va fi mult mai ușoară dacă partidul va obține și mandatul din Georgia, care va fi, cel mai probabil, câștigat de democratul Raphael Warnock în 6 decembrie.

Cu o majoritate de 51, democrații nu ar mai avea nevoie de votul hotărâtor al vicepreședintei.

De ce contează pentru democrați atât de mult victoria în Senat 

În sistemul constituțional al SUA, majoritatea de la Senat este cea care își dă acordul pentru numirile președintelui în sistemul de justiție – inclusiv când vine vorba de judecători de rang inferior, de la tribunale ordinare, cât și când vine vorba de extrem de importanta Curte Supremă, în prezent controlată de o majoritate radicală reacționară, după mandatul lui Trump.

De asemenea, numirile din cabinetul SUA se fac cu acordul Senatului, iar majoritatea îi garantează lui Biden că orice schimbare se va putea face mult mai ușor.

Senatul american este și cel care aprobă politicile de politică externă ale președintelui SUA - aprobă tratate, mandate de ambasadori și, în cazul unui blocaj după alegeri, este camera care alege vicepreședintele Statelor Unite.

Cu o majoritate de 51, democrații evită acorduri de împărțire a puterii în camera superioară, unde în forma precedentă cele două partide aveau un număr egal de membri în comisii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău