Delta Dunării: Activitatea virusului gripei aviare, diminuată
-
30 Martie 2015 17:12
Activitatea virusului gripei aviare subtipul H5N1 confirmată la sfârșitul săptămânii trecute în insula Ceaplace din lacul Sinoe se diminuează, astfel că restricțiile impuse în localitățile monitorizate nu vor fi suplimentate
Declarația aparține conducerii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Tulcea.
„Deocamdată, nu avem semnale de intensificare a activității bolii și s-a constatat chiar o diminuare a evoluției virusului gripei aviare, astfel că restricțiile impuse în zona de monitorizare vor rămâne la nivelul existent”, a declarat luni, 30 martie, pentru AGERPRES directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.
Potrivit sursei, sâmbătă, doi pelicani creți care agonizau încă de vineri au murit duminică identificându-se încă o pasăre moartă din aceeași specie.
„Insula Ceaplace este monitorizată cu o dronă de specialiștii Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), iar până în prezent focarul este confirmat doar în această zonă. Alte cuiburi de păsări se află, potrivit administrației, la o distanță cuprinsă între cinci și zece kilometri de focar”, a menționat directorul Tuchilă.
Joi, 26 martie, ARBDD a anunțat DSVSA cu privire la prezența unor cadavre de pelicani creți în zona lacului Sinoe, probele prelevate de la leșuri și analizate în Laboratorul județean de referință relevând prezența virusului gripei aviare tulpina H5N1 înalt patogenă. Analizele au fost confirmate vineri, 27 februarie, de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. În aceeași zi, 108 cadavre de pelicani creți au fost incinerate la o societate din județul Constanța.
Centrul local de combatere a bolilor de pe lângă Prefectura județului Tulcea a stabilit la finele săptămânii trecute un plan de măsuri care vizează instituirea unei zone de control pe o rază de trei kilometri de focar și a unei zone de monitorizare pe o rază de zece kilometri față de focar. Potrivit planului de măsuri, în zona supravegheată este interzisă circulația păsărilor și a ouălor, iar populația trebuie să notifice autoritățile în caz de morbidități în rândul păsărilor domestice.
„În sudul județului Tulcea, echipe mixte permanente ale Inspectoratului de Poliție al Județului monitorizează mijloacele de transport și eventualele mișcări de animale”, a precizat directorul DSVSA.
Zona de monitorizare, potrivit sursei, cuprinde comuna constănțeană Mihai Viteazul și comuna Jurilovca, Direcția Sanitară Veterinară luând decizia de a extinde această zonă și în comunele Baia, Sarichioi și Murighiol.
Potrivit Organizației Internaționale pentru Sănătate Animală, prezența virusului gripei aviare cu tulpina H5N1 înalt patogenă a fost confirmată încă de la finele lunii ianuarie la exemplare de pelicani care s-au oprit și pe litoralul din Bulgaria al Mării Negre.