Delegația Senatului român la reuniunea "United4Moldova" a reiterat susținerea pentru procesul de preaderare a R. Moldova la UE

  • 08 Noiembrie 2023 08:52
Delegația Senatului român la reuniunea

O delegație a Senatului a participat, zilele trecute, la Chișinău, la reuniunea "United4Moldova", eveniment care a avut ca scop prezentarea stadiului progreselor făcute de Republica Moldova în calitate de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Senatului, delegația română, prezentă la reuniunea organizată de Parlamentul de la Chișinău, a fost formată din senatorii Titus Corlățean - președintele Comisiei pentru politică externă, Vasile Dîncu - președintele Comisiei pentru afaceri europene și Ion Prioteasa - membru al Comisiei pentru politică externă.

La reuniune, parte a eforturilor parlamentare de susținere a procesului de preaderare la UE a Republicii Moldova, desfășurată în prezența președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, au participat președinții comisiilor de afaceri europene, respectiv politică externă din statele membre ale Uniunii Europene și ale altor state candidate la integrarea în UE precum Georgia și Ucraina, precizează sursa citată.

Senatorul Titus Corlățean a evidențiat că perspectiva europeană a Republicii Moldova este fundamentală pentru proiectul de lărgire a UE, a menționat demersurile întreprinse de statul român pentru susținerea parcursului european al țării vecine și a amintit că, în 2014, România a ratificat, ca primă țară membră UE, candidatura Republicii Moldova la aderarea la UE.

El a subliniat că Republica Moldova "se află pe drumul cel bun" în ceea ce privește procesul de aderare la UE și a precizat că România este pregătită să coopereze strâns cu statele membre ale Uniunii, cu instituțiile europene și cu partenerii de la Chișinău în vederea atingerii acestui obiectiv strategic, vital pentru Republica Moldova.

De asemenea, senatorul a anunțat că Parlamentul României va adopta, în curând, o declarație de susținere a începerii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și va transmite un semnal politic clar de susținere a parcursului european al Ucrainei și de acordare a statutului de candidat pentru Georgia.

Senatorul Vasile Dîncu a remarcat progresele obținute de Republica Moldova în domeniile administrativ, economic, social și a menționat, totodată, aspecte privind reziliența în securitate - curajul, determinarea și strategia adoptate de Republica Moldova pentru a se înscrie în traseul european.

Dîncu a subliniat că, în calitate de președinte al Delegației parlamentare a României la NATO, a pledat ca Alianța Nord-Atlantică să sprijine Republica Moldova și securitatea acesteia în contextul geopolitic actual.

La finalul reuniunii, reprezentanții statelor membre și ai celor candidate la aderare, prezenți la summitul "United4Moldova", și-au exprimat susținerea unanimă pentru o decizie a Consiliului European de începere a negocierilor de aderare pentru Republica Moldova, adoptând o rezoluție în care Republica Moldova a reconfirmat aspirațiile sale și dedicarea în hotărârea de a deveni membru al UE, pentru a garanta un viitor democratic, liber și prosper pentru Moldova și cetățenii săi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău