Defrișările în pădurea tropicală amazoniană din Brazilia, în creștere pentru a doua lună consecutiv

  • 07 Mai 2021 19:55
Defrișările în pădurea tropicală amazoniană din Brazilia, în creștere pentru a doua lună consecutiv

Suprafețele defrișate din pădurile tropicale amazoniene din Brazilia au crescut cu 43% în aprilie în comparație cu aceeași lună a anului trecut, a doua creștere lunară consecutivă, distrugerea având loc înainte de sezonul anual al incendiilor, conform datelor guvernamentale preliminare publicate vineri, relatează Reuters.

În primele patru luni ale anului 2021, defrișările din pădurea amazoniană din Brazilia au totalizat 1.157 kilometri pătrați, o suprafață aproape similară cu cea a orașului american Los Angeles și în scădere cu 4% în comparație cu anul anterior, potrivit Institutului Național de Cercetări Spațiale (INPE).

Brazilia se află sub presiune internațională intensă, condusă de Statele Unite, pentru oprirea distrugerii celei mai mari păduri tropicale din lume, care joacă un rol esențial în limitarea schimbărilor climatice catastrofale datorită cantităților considerabile de gaze cu efect de seră pe care le absoarbe.

La un summit pentru climă, organizat luna trecută de statele Unite, președintele brazilian Jair Bolsonaro s-a angajat să mărească fondurile alocate pentru protecția mediului și să pună capăt tăierilor ilegale de păduri în Amazonia până în anul 2030.

Însă, administrația președintelui SUA, Joe Biden, care se află în discuții pentru posibila finanțare a eforturilor braziliene pentru protecția mediului, a declarat că se așteaptă la acțiuni imediate pentru reducerea defrișărilor în acest an.

Fenomenul tăierilor ilegale de păduri și incendiile forestiere au luat amploare după venirea lui Bolsonaro la putere, în 2019, suprafețele defrișate atingând în 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimi 12 ani, conform datelor guvernamentale.

''Biden nu dorește să se afle într-o poziție în care să dea impresia că este prea îngăduitor cu Brazilia când vine vorba de mediu'', a declarat Anya Prusa, asociat principal din partea institutului brazilian la Wilson Center din Washington.

Tendința generală a defrișărilor contează mai mult decât ce se întâmplă într-o singură lună, a adăugat Prusa. ''Dacă defrișările escaladează din nou, dacă vedem din nou incendii forestiere semnificative în Amazon în august și septembrie anul acesta, va fi mai dificil ca SUA să continue să discute cu Brazilia'', a spus ea.

Reprezentanții biroului de presă al lui Bolsonaro au transmis întrebări biroul vicepreședintelui, care nu a răspuns imediat la o solicitare a Reuters de a comenta acest subiect.

Primele luni ale acestui an, când ploile intense i-au împiedicat pe tăietori să lucreze nestingheriți în pădurea amazoniană, au limitat impactul asupra ratelor globale anuale ale defrișărilor, cele mai ridicate rate înregistrându-se în sezonul secetos, din mai până în octombrie.

Totodată, plafonul de nori din timpul sezonului ploios maschează suprafețele recent despădurite, monitorizate de sateliții guvernamentali. Acoperire norilor în regiune a variat de la 26% la 48% în primele patru luni ale acestui an, mult peste cele 17-32 de procente din aceeași perioadă a anului 2020.

Orice nouă suprafață defrișată care nu poate fi percepută de sateliți este observată însă lunile următoare, când norii dispar.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău