Deficitul bugetar va depăși 5 MILIARDE de lei în 2018

  • 24 Mai 2018 18:13
Deficitul bugetar va depăși 5 MILIARDE de lei în 2018

Deficitul bugetar se va majora în acest an cu aproape 350 de milioane de lei, față de cel preconizat în Legea bugetului de stat și va depăși 5 miliarde de lei. Parlamentul a votat în prima lectură joi, 24 mai, rectificarea Legii bugetului de stat care prevede majorarea veniturilor, dar și o creștere și mai mare a cheltuielilor. Documentul atestă o reducere cu aproape un miliard de lei a veniturilor din granturi. 

Veniturile la bugetul public național se majorează cu ceva mai mult de 960 de milioane de lei, dar cheltuielile cu peste 1,3 miliarde. Majorarea veniturilor la bugetul de stat a fost determinată de accelerarea ritmurilor de creștere economică, de sporirea comerțului exterior, precum și de majorarea salariului mediu lunar pe economie. Comparativ cu bugetul aprobat, se estimează o majorare a veniturilor proprii, în principal din taxe și impozite, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Cea mai mare sumă din majorarea cheltuielilor o reprezintă cea pentru Programul de reparație a drumurilor publice – 800 milioane de lei, după ce liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc a anunțat că în acest an vor fi reparate 1200 de km de drumuri. De asemenea  majorările se referă la dezvoltarea Serviciului național unic pentru apeluri de urgență 112, reabilitarea rețelelor electrice, majorarea normei financiare de alimentare a copiilor/ elevilor începând cu data de 1 septembrie.

Ministerul Finanțelor a anunțat și reducerea veniturilor din granturile prevăzute pentru acest an cu aproape un miliard de lei. Octavian Armașu a declarat că aceasta se explică prin faptul că Uniunea Europeană a alocat un grant din programul de susținere a agriculturii la sfârșitul anului trecut, deși era prevăzut pentru acest an. Iar a doua cauză se referă la acordarea cu întârziere a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene.

Opoziția a exprimat dubii că Republica Moldova va primi asistența în termenii prognozați de Guvern, având în vedere ritmul reformelor. Deputatul liberal Valerian Bejan.

În urma modificărilor propuse de Guvern la Legea Bugetului de stat, sunt prevăzute venituri de aproape 37 de miliarde de lei și cheltuieli de aproape 42 de miliarde, iar deficitul bugetar va depăși 5 miliarde de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău