Defenseromania | Jocurile propagandistice ale Rusiei în cazul HMS Defender (Video). Distrugătorul britanic a fost hărțuit de avioane și nave rusești
-
24 Iunie 2021 12:42
În cursul zilei de ieri, Ministerul rus al Apărării, a alertat mass-media internațională, prin transmiterea unui comunicat de presă în care preciza că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice, după ce acesta ar fi intrat în apele teritoriale rusești din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa. La scurt timp, Marea Britanie a venit cu un răspuns precizând că incidentul naval nu a avut loc în condițiile relatate de Moscova. Văzând că cele relatate nu mai stau atât de bine în picioare, Rusia a publicat și imagini de la incidentul naval din Marea Neagră, doar că pe înregistrări nu apare momentul când pe direcția de deplasare a distrugătorului HMS Defender sunt lansat bombe, se arată într-o analiză realizată de Defenseromania.ro.
Astfel, sursa citată amintește că Ministerul rus al Apărării a precizat ieri, într-un scurt comunicat, dar fără a oferi prea multe detalii, că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta ar fi intrat în apele rusești din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe pe direcția de deplasare a navei.
Ulterior au apărut alte informații care sugerau că incidentul ar fi avut loc la ora 11:52 dimineața, pe 23 iunie, și ca distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale Britanice, care opera în partea de nord-vest a Mării Negre, a încălcat granița și a intrat trei kilometri în apele teritoriale rusești, în largul Capului Fiolent aflat în apropierea Sevastopolului.
La 12:06 și 12:08, o navă rusă de patrulare a efectuat focuri de avertizare, iar la 12:19 un Su-24M a efectuat focuri de avertisment folosind 4 bombe OFAB-250.
Demontarea unui show militar propagandistic, marca Rusia
Ministerul britanic al Apărării a negat miercuri declarațiile Ministerului Apărării din Rusia conform cărora distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale britanice a pătruns în apele teritoriale rusești din Marea Neagră și a fost somat să retragă de acolo cu focuri de avertisment și bombe lansate în calea sa de forțele ruse.
''Nu au fost trase focuri în direcția HMS Defender și nu recunoaștem alegația că au fost lansate bombe în calea sa (...) Credem că rușii desfășurau un exercițiu de trageri în Marea Neagră și avertizau în prealabil navele asupra activității lor'', notează pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.
Ulterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că HMS Defender se deplasa dinspre portul ucrainean Odesa către Georgia, pe o rută recunoscută internațional.
''Așa cum este normal pentru această rută, HMS Defender a intrat în coridorul recunoscut internațional pentru separarea traficului. Nava a părăsit în siguranță coridorul la ora 09:45 BST (British Summer Time). Așa cum este procedura de rutină, navele rusești i-au acoperit trecerea și a fost atenționată cu privire la exercițiile din vecinătatea să extinsă'', a explicat Wallace.
După reacția Marii Britanii, Ministerul rus al Apărării a publicat mai multe materiale video încercând să sugereze amploarea manevrelor militare la care a recurs pentru ’’a pune pe fugă’’ distrugătorul HMS Defender. În imagini se pot observa mai multe nave rusești și avioane Su-30 și Su-24.
Interesant că, într-o grabă disperată de a convinge mass-media internațională că incidentul a avut loc, site-ul de propagandă al ministerului rus al Apărării, a uitat că anterior mass-media rusă a relatat că un Su-24 a lansat bombe pe direcția de deplasare a HMS Defender, iar acest moment nu apare pe înregistrările video. Ceea ce naște semne de întrebare: Oare de ce? Au uitat rușii să prezinte cea mai importantă parte a acțiunii lor?
Răspunsul l-am dat mai sus, citând cu comunicat al Ministerul britanic al Apărării: ''Nu au fost trase focuri în direcția HMS Defender și nu recunoaștem alegația că au fost lansate bombe în calea sa’’.
Propaganda rusă profită de relatările unui jurnalist britanic aflat la bordul distrugătorului HMS Defender
Jurnalistul britanic Jonathan Beale, un corespondent BBC, se afla miercuri la bordul distrugătorului britanic HMS Defender, în timpul incidentului din Marea Neagră. Beale a relatat a că distrugătorul HMS Defender a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția.
Corespondentul BBC a declarat că distrugătorul britanic HMS Defender a fost hărțuit în Marea Neagră de Forțele Armate Ruse. În timpul transmisiunii sale, s-au auzit pe fundal avioane militare ruse zburând foarte aproape pe deasupra navei britanicie.
„Mă aflu la bordul unei nave de război în Marea Neagră. Echipajul se afla deja la posturi când ne-am apropiat de extremă sudică a Crimeei, ocupată de Rusia. Sistemele de armament de la bordul distrugătorului erau deja încărcate’’, preciza Jonathan Beale.
,,HMS Defender urma să navigheze în limita de 19 kilometri a apelor teritoriale ale Crimeei. Căpitanul a insistat că urmează un traseu sigur de-a lungul unui culoar naval recunoscut internațional. Două nave de coastă rusești care urmăreau nava Marinei Regale au încercat să o oblige să schimbe cursul. La un moment dat, unul din vasele rusești s-a apropiat la circa 100 de metri’’, sugerează jurnalistul britanic.
Beale a vorbit și despre avertismente ostile transmise de ruși prin radio, în timp ce echipajul navei HMS Defender era pregătit pentru o posibilă confruntare cu militarii ruși care continua provocările, atât pe cale maritimă, cât și pe cale aeriană.
,,Avertismente din ce în ce mai ostile au fost transmise prin radio – inclusiv unul care spunea «dacă nu schimbați cursul, deschid focul». Am auzit niște focuri în depărtare, dar probabil că mult în afara razei de pericol’’, mai spune Jonathan Beale.
Mass-media rusă a folosit repede, în avantajul său, declarațiile jurnalistului britanic, precizând că acest lucru contrazice declarațiile venite de Ministrul britanic al apărării, care au negat orice confruntare.
De trei ori FALS!!!
Jurnalistul britanic Jonathan Beale nu a precizat în niciun moment ca pe direcția de deplasare a navei HMS Defender au fost lansate bombe, deci nu contrazice declarațiile venite din partea Ministrul britanic al apărării cu privire la acest incident. Britanicii au spus clar și răspicat că: ''Nu au fost trase focuri în direcția HMS Defender și nu recunoaștem alegația că au fost lansate bombe în calea sa’’.