Declarație | Economia UE se redresează mult mai bine decât s-au îngrijorat mulți la începutul pandemiei

  • 12 Septembrie 2020 18:39
Declarație | Economia UE se redresează mult mai bine decât s-au îngrijorat mulți la începutul pandemiei

Economia europeană se redresează mult mai bine decât s-au îngrijorat mulți la începutul pandemiei de coronavirus (COVID-19), a afirmat sâmbătă ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, transmite Reuters.

Cu toate acestea, guvernele ar trebui să sprijine în continuare companiile și consumatorii, a explicat oficialul german.

"Pandemia încă nu s-a încheiat, dar indicatorii arată că economia se redresează mult mai bine decât ne temeam cu ceva timp în urmă, și asta e ceva ce se aplică Uniunii Europene ca întreg, dar și statelor membre individuale ale blocului comunitar", le-a spus Scolz jurnaliștilor, la finalul reuniunii informale a miniștrilor de Finanțe din UE, care s-a desfășurat la Berlin, în perioada 11 - 12 septembrie 2020.

Implementarea planurilor de redresare a economiei la nivelul Uniunii Europene, sistemul de resurse proprii ale bugetului european, modalități de asigurare a unui sistem de impozitare echitabil și eficient și adaptarea piețelor financiare la era digitală au fost principalele teme de discuții ale întâlnirii miniștrilor de Finanțe din UE.

Comisia Europeană se așteaptă ca economia UE să înregistreze un declin fără precedent, de 8,3%, în 2020, după un avans de 1,5% în 2019, din cauza crizei provocate de pandemie.

Separat, Olaf Scholz a declarat că în lipsa unui acord comercial între Marea Britanie și UE după Brexit ("no deal"), economia britanică ar fi mult mai afectată decât cea a blocului comunitar.

"Părerea mea este că o situație nereglementată va avea consecințele severe pentru economia britanică. Europa va putea face față efectelor și nu vor exista consecințe serioase după pregătirile pe care le-am efectuat deja", a apreciat oficialul german.

Guvernul premierului britanic Boris Johnson a anunțat în această săptămână că plănuiește să ignore legea internațională încălcând parțial tratatul de retragere semnat în ianuarie, când Regatul Unit a părăsit blocul comunitar, afirmând că are nevoie de o lege nouă pentru a proteja comerțul liber între cele patru națiuni care formează Regatul Unit.

Decizia a degradat relațiile dintre Londra și Bruxelles și a crescut probabilitatea ca negocierile comerciale dintre Regatul Unit și UE să eșueze și să nu se ajungă la niciun acord înainte de încheierea perioadei de tranziție post-Brexit la sfârșitul lui decembrie.

Perioada de tranziție post-Brexit se încheie la 31 decembrie, până atunci Regatul Unit continuând să aplice regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu va fi convenit un acord, relațiile economice dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,03 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău