Declarație de la audieri: „Leancă, Corman, Plahotniuc, Filat, Timofti și Drăguțan s-au întâlnit în ajunul eliberării garanției de stat. A fost o înțelegere între Plahotniuc și Filat”

  • 16 Iulie 2019 17:38
Declarație de la audieri: „Leancă, Corman, Plahotniuc, Filat, Timofti și Drăguțan s-au întâlnit în ajunul eliberării garanției de stat. A fost o înțelegere între Plahotniuc și Filat”

Deputații democrați Sergiu Sârbu și Vladimir Vitiuc sunt chemați săptămâna aceasta la audieri la Comisia parlamentară pentru investigarea fraudei bancare. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei, deputatul Alexandru Slusari.

De asemenea, joi, 18 iulie, sunt invitați la audieri fostul deputat și fostul președintele comisiei de investigare a fraudei bancare, Oleg Reidman și fostul șef la Bănca de Economii Viorel Bârcă.

La audierile parlamentare de astăzi au fost prezenți ex-președintele Consiliului de Administrație al BEM, Victor Bodiu, și fostul președinte al Parlamentului Igor Corman.

Ei au confirmat membrilor comisiei că BEM putea fi salvată  prin capitalizare și prin schimbarea managementului băncii, însă acest lucru nu a fost dorit de mai multe persoane, inclusiv de politicieni.

Președintele Comisiei de investigare a fraudei bancare, Alexandru Slusari.

„Era posibil de salvat BEM prin schimbarea managementului și prin capitalizarea la finele anului 2012 și era propunerea înaintată de către BEM, erau identificate resursele financiare. Acest lucru nu s-a dorit și a fost blocat prin factori politic, la nivelul Parlamentului. Din câte am realizat, coroborat cu mai multe informații parvenite, în 2013, chiar Vlad Filat a blocat acest lucru”.

Potrivit lui Alexandru Slusari, la audierile de astăzi, Igor Corman ar fi declarat că ideea de acordare a garanțiilor de stat aparține lui Vlad Plahotniuc, susținut de Vlad Filat.

„Igor Corman a confirmat că a avut loc o ședință la Reședința de stat, în ajunul eliberării garanției de stat. La această ședință au  participat Iurie Leancă, Igor Corman, Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Nicolae Timofti și Dorin Drăguțan. Această ședință a avut loc cu câteva zile înainte de acordarea garanțiilor de stat prin hotărârea Guvernului Leancă. Cu inițiativa acestei întâlniri a venit Vlad Plahotniuc, el îi convingea pe toți că e nevoie de acordarea acestor garanții de stat fără a fi discutată măcar instaurarea administrării de stat în cele trei bănci.  Întrebat de la cine a venit această inițiativă, Igor Corman a spus că a înțeles că există o înțelegere între Vlad Filat și Vlad Plahotniuc”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău