Declarație comună a instanțelor de judecată privind excluderea garanțiilor sociale

  • 22 Septembrie 2021 18:04
Declarație comună a instanțelor de judecată privind excluderea garanțiilor sociale

Mai multe instanțe de drept din țară au publicat o Declarație comună în semn de protest față de reducerea garanțiilor materiale și sociale ale judecătorilor. Judecătorii propun Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității excluderii garanțiilor sociale, transmite IPN.

În Declarația publicată pe pagina de Facebook a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, dar și a Judecătoriei Ungheni, se menționează că „ independența sistemului judecătoresc se asigură nu numai prin stabilirea acesteia în Constituție, dar prin respectarea independenței, prin asigurarea efectivă a drepturilor judecătorilor, prin asigurarea și păstrarea garanțiilor sociale și prin manifestarea respectului față de actul judecătoresc”.

Judecătorii regretă adoptarea legii, prin care, în esență, spun ei, au fost anulate garanțiile sociale ale judecătorilor, în condițiile în care anterior au fost emise două hotărâri ale Curții Constituționale prin care au fost declarate neconstituționale tentativele de excludere ale acelorași garanții.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la statutul judecătorului a fost adoptat de Parlament în lectura a doua la 4 decembrie 2020, fiind promulgat la 21 decembrie și publicat la 25 decembrie 2020.

Legea prevede că, judecătorul are dreptul la pensie pentru vechime în muncă în mărime de 55% din salariul său mediu lunar, care, pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală se mărește cu 3%, dar în total nu mai mult de 80% din salariul său mediu lunar. Din 1 iulie 2021, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În fiecare an ulterior, vârsta de pensionare se majorează până la atingerea vârstei de 63 de ani. Tot din 1 iulie, pentru judecători se stabilește vechimea în muncă generală de cel puțin 20 de ani și 6 luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare pentru obținerea dreptului la pensie. În fiecare an ulterior, vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcția de judecător se majorează cu 6 luni, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și a vechimii în muncă în funcția de judecător de 15 ani. Pensia pentru vechime în muncă se calculează și se plătește doar judecătorilor demisionați și judecătorilor eliberați din funcție în legătură cu atingerea plafonului de vârstă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău