DECLARAȚIA președintelui Nicolae Timofti după întrevederea cu Klaus Iohannis

  • 07 Iulie 2015 15:05
DECLARAȚIA președintelui Nicolae Timofti după întrevederea cu Klaus Iohannis

Nicolae Timofti: Excelență, domnule președinte Klaus Iohannis, doamnelor și domnilor! Sunt bucuros și chiar emoționat să mă aflu astăzi împreună cu președintele României la Suceava, în istorica cetate de scaun a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.De asemenea, sunt onorat de titlul de doctor Honoris Causa a Universității "Ștefan ce Mare" și mulțumesc…

Nicolae Timofti: Excelență, domnule președinte Klaus Iohannis, doamnelor și domnilor! Sunt bucuros și chiar emoționat să mă aflu astăzi împreună cu președintele României la Suceava, în istorica cetate de scaun a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

De asemenea, sunt onorat de titlul de doctor Honoris Causa a Universității "Ștefan ce Mare" și mulțumesc comunității academice pentru că mi-a acordat această cinste. Astăzi am putut să ne apropiem mai mult de punctele care nu ne erau cunoscute nouă și am purtat o discuție extrem de utilă și plină de conținut cu domnul președinte Iohannis pe teme importante pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului și pentru relația noastră strategică, frățească și specială.

Dialogul nostru politic este în continuare consistent și constructiv. Avem împreună cu domnul președinte o înțelegere deplină asupra situației regionale care mă preocupă în mod special din motivul evident, că evenimentele din ultimii doi ani influențează dezvoltarea Republicii Moldova și parcursul său european. Este important, din punctul meu de vedere, să ne coordonăm viziunile asupra relațiilor concrete și realităților în care trăim și momentului istoric pe care îl avem. Am făcut, așadar, un schimb de opinii cu privire la problemele de securitate din regiune și diferendul transnistrean. Am avut ocazia, de asemenea, să discutăm despre numeroasele proiecte comune aflate în diferite faze de implementare.

La 27 aprilie s-au împlinit cinci ani de la semnarea declarației comune privind instituirea parteneriatului strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Avem în prezent un bilanț pozitiv al cooperării bilaterale, în prim plan fiind procesul de integrarea europeană și proiectele energetice, educaționale și sociale. Aceste proiecte vor contribui la aprofundarea reformelor democratice în Republica Moldova, consolidarea statului de drept și a unei justiții independente, combaterea corupției, modernizarea instituțiilor statului și edificarea unui mediu economic echitabil și competitiv. Urmează ca prin eforturi comune să extindem aria de cooperare, în special în dezvoltarea proiectelor de infrastructură care ar asigura conectarea deplină a Republicii Moldova la piața energetică europeană.

Între altele, pe dimensiunea transfrontalieră ar urma să fie extins proiectul SMURD, reabilitat nodul hidrotehnic Stânca-Coștești și modernizate birourile vamale de frontieră. În sfera economică am stabilit cu satisfacție evoluția schimburilor dintre cele două țări, România fiind pentru Republica Moldova principalul partener în ceea ce privește exporturile. I-am mulțumit președintelui Iohannis pentru asistența financiară solidă pe care România o acordă Republicii Moldova.

Îmi doresc ca la Chișinău să fie format cât mai curând un nou guvern care ar urma să pună în aplicare planurile pe care le avem. Vă mulțumesc!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău