Declarația comună a miniștriilor Apărării la reuniunea formatului B 9. „Consolidarea capacităților lor de apărare și reziliență a Republicii Moldova este relevantă pentru securitatea întregii zone euroatlantice”

  • 19 Septembrie 10:57
Declarația comună a reuniunii Miniștriilor Apărării din formatul B 9. „Consolidarea capacităților lor de apărare și reziliență a Republicii Moldova este relevantă pentru securitatea întregii zone euroatlantice”

Miniștrii Apărării din formatul București 9 (B9) au semnat, miercuri, la București, o Declarație comună în care au subliniat importanța consolidării industriei de Apărare și a existenței unui sistem de apărare aeriană comun și au reiterat sprijinul pentru Ucraina.. De asemenea, miniștrii Apărării care s-au reunit la București au inclus și Republica Moldova în Declarație>

„Vom coopera îndeaproape, cu scopul de a ne susține partenerii din regiune care sunt cei mai expuși la încercările de destabilizare din partea Rusiei - precum Republica Moldova. Consolidarea capacităților lor de apărare și reziliență este relevantă pentru securitatea întregii zone euroatlantice', se precizează în Declarația comună.

Miniștrii din România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria s-au reunit la Palatul Parlamentului din România și au discutat inclusiv despre incidentele cu drone ruse care au căzut pe teritoriul unor țări NATO. De altfel, un punct din declarația comună este dedicat acestui subiect.

'Ne exprimăm profunda îngrijorare privind repetatele intrări în spațiul NATO - Polonia, România, Letonia și alte țări aliate - ale unor drone și rachete ruse, dar și privind escaladările și tensiunile de la granițele NATO. Aceasta este o nouă realitate care nu poate fi ignorată. Avem nevoie de un răspuns colectiv în cadrul NATO, pentru a răspunde provocărilor aduse de arme și tehnologii moderne, inclusiv prin consolidarea abilităților noastre de a detecta, identifica și de a ne confrunta cu obiectele care zboară la mici înălțimi', se arată în Declarație.

În acest sens, semnatarii fac apel pentru consolidarea sistemului integrat al NATO de apărare aeriană și pentru implementarea 'cât mai rapidă' a sistemului prin rotație în acest sens.

'Susținem inițiativele de a utiliza toate oportunitățile și resursele din cadrul UE și NATO pentru a crește capabilitățile europene de apărare aeriană', se mai arată în document.

Totodată, miniștrii B9 se angajează să susțină, la NATO, consolidarea Flancului estic. De asemenea, amintesc de angajamentul de alocare de minim 2% din PIB-ul național, anual, pentru Apărare și de angajamentul de a impulsiona industriile naționale de producție de armament.

Totodată, Declarația menționează eforturile de creare a unor coridoare pentru a facilita mobilitatea militară, dar și de a asigura provizii pentru sistemul energetic.

'Recunoscând că ajutorul militar este acordat voluntar și este o decizie suverană (a unui stat - n.r.), aliații intenționează să continue să ofere ajutor ne-letal, politic, economic și umanitar către Ucraina', este precizat în document.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău