Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr: „Atingerea dezideratului de integrare europeană a Republicii Moldova este o investiție sigură în securitatea regiunii Mării Negre și a Europei”

  • 19 Septembrie 09:13
Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr: „Atingerea dezideratului de integrare europeană a Republicii Moldova este o investiție sigură în securitatea regiunii Mării Negre și a Europei”

Situația de securitate din regiunea Mării Negre rămâne îngrijorătoare, susține ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr. El a evocat, în context, acțiunile agresive ale Rusiei, între care a enumerat tactici hibride, cum ar fi dezinformarea, atacuri cibernetice și eforturi continue de destabilizare a regiunii Mării Negre, dar și a întregului flanc estic al Alianței. La Reuniunea miniștrilor apărării din țările participante la Inițiativa București 9, Angel Tîlvăr s-a referit și la situația în care se află Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

„Republica Moldova este un stat puternic afectat de acțiune hibride ale Federației Rusie. Trebuie să acordăm atenția și sprijinul necesar pentru atingerea dezideratului de integrare europeană a Republicii Moldova. Este o investiție sigură în securitatea regiunii Mării Negre și a Europei”, a declarat Angel Tâlvăr.

De asemenea, ministrul Apărării din România a dat asigurări de sprijinul acordat în continuare Ucrainei pe calea sa ireversibilă de integrare euroatlantică și  vorbit și despre incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor rusești în spațiul aerian al NATO, în Polonia, România și Letonia.

„Statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor Federației Ruse în spațiul aerian al NATO, în Polonia, România, Letonia, cât și la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO. De aceea, este necesar un răspuns robust și coordonat la nivel aliat, precum și punerea în aplicare cât mai repede a modelului rotațional al apărării aeriene și antirachetă integrată a NATO”, a spus Angel Tâlvăr.

El a adăugat că unul dintre obiectivele prioritare ale formatului B9, dar și la nivelul întregii Alianțe Nord-Atlantice, este dezvoltarea de coridoare de mobilitate pentru forțele și capabilitățile aliate, în scopul desfășurării rapide a acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău