Igor Grosu, pentru presa din România: „Rusia se implică în Republica Moldova prin două filiere: finanțarea grupărilor criminale și prin propagandă și dezinformare”

  • 19 Septembrie 09:47
Igor Grosu, pentru presa din România: „Rusia se implică în Republica Moldova prin două filiere: finanțarea grupărilor criminale și prin propagandă și dezinformare”

„Rusia se implică în procesul electoral din Republica Moldova prin două filiere cunoscute. Pe de o parte este finanțarea grupărilor criminale din Republica Moldova, fie că sunt aici, fie că sunt în Rusia. Și doi, prin propagandă, minciuni, fake-uri, dezinformare. Deci astea sunt deja cunoscute, sunt instrumente pe care le aplică Federația Rusă în raport cu Republica Moldova”, a declarat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, într-un interviu acordat emisiunii „Serviciul de Noapte” de la Radio România Actualități, transmite Radio Chișinău.

Igor Grosu a precizat că Rusia a aplicat aceste instrumente de-a lungul timpului, dar că acum există o diferență.

„Au dat fardul jos și au bătut palma direct cu grupările criminale. Dacă anterior mai susțineau partide pro-ruse care păstrau o aparență de organizații politice frecventabile, acum i-au dat și pe ăștia într-o parte și miza este foarte clară pe grupările criminale organizate”, a spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului de la Chișinău s-a referit la acțiunile autoritășilor de la Chișinău pentru a limita interferența Rusiei.

„Instituțiile noastre își fac bine treaba; unde trebuie, învață din mers. Periodic au loc acțiuni prin care sunt oprite canalele de finanțare. Asta nu înseamnă că ei nu încearcă să modifice tacticile, să folosească alte modalități de finanțare. Ne facem și noi treaba, învățăm din mers, își adaptează ei tacticile. Evident că le adaptăm și noi. Vom continua să descurajăm” a afirmat Igor Grosu.

Acesta a menționat că autoritățile vor fi consecvente și vor acționa hotărât în cazul finanțării ilegale a partidelor politice și a grupărilor criminale, dar și în cazul combaterii propagandei.

„Guvernul, prin instrumentele sale, monitorizează foarte atent cine sunt proprietarii mijloacelor de comunicare, cât de transparent sunt finanțate și așa mai departe, solicită informația în cazul în care nu sunt suficient de convingători în argumentele lor; cum sunt finanțate aceste canale de comunicare, instituții media; sau Consiliul Audiovizualului care monitorizează, la fel, foarte atent ce se difuzează în spațiul public și așa mai departe. Cum spuneam, da, deja avem experiență, dar cel mai important suntem foarte hotărâți în ceea ce trebuie să facem”, a precizat Igor Grosu.

Potrivit lui, un alt element la fel de important care are efect sunt sancțiunile.

„Chiar și cei mai feroce și cele mai active portavoci ale Kremlinului și ale propagandei, simt efectul atunci când ajung în liste de persoane care cad sub sancțiuni, din partea Uniunii Europene în special, aici România ajută enorm de mult în promovarea acestor solicitări/ Toți acești indivizi, iarăși vorbim de cât de cinici sunt, nu îi vezi călătorind, deplasându-se prin Orientul Îndepărtat, da, al Federației Ruse. La fel, preferă România, preferă Uniunea Europeană ca destinații pentru studii, pentru călătorii, pentru investiții și așa mai departe. De aceea, acești indivizi, la fel, trebuie să știe: dacă pledezi pentru autocrații, pentru regimuri dictatoriale, nu poți în același timp să beneficiezi de libertățile pe care le oferă Uniunea Europeană și țările care sunt prietenii Republicii Moldova. Deci suntem pe fir, facem ce trebuie să facem pentru a proteja democrația, a proteja votul liber exprimat al cetățenilor noștri, în special în această toamnă crucială, când avem referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană și includerea acestei mențiuni în Constituție și, bineînțeles, alegerile prezidențiale, care, la fel, sunt foarte importante pentru noi”, a conchis Igor Grosu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău