Decizie finală // Efrim, victorios în „duelul” cu Renato Usatîi

  • 01 Octombrie 2016 03:10
Decizie finală // Efrim, victorios în „duelul” cu Renato Usatîi

Curtea Supremă de Justiție a stabilit că fostul ministru al Justiției, Oleg Efrim, nu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, atunci când a refuzat înregistrarea „Partidului Nostru”, condus de Renato Usatâi.

Încheierea CSJ este irevocabilă. În litigiul cu CNI, ex-ministrul Oleg Efrim a fost reprezentat de către avocatul Vlad Roșca.

Astfel, CSJ a menținut hotărârea primei instanțe, care a anulat decizia CNI din 05 februarie 2015, potrivit căreia ministrul Justiției de atunci ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese, refuzând să înregistreze „Partidul Nostru”, deoarece era  membru al Consiliului Politic al PLDM.

În 2014, Ministerul Justiției a refuzat înregistrarea modificărilor aprobate de Congresul PPR la Statutul și Programul politic al formațiunii, motivând decizia că „nu a fost respectată procedura de convocare a Congresului”. Ulterior, Comisia Națională pentru Integritate anunțase că ministrul în exercițiu al Justiției a încălcat legea când a refuzat înregistrarea  „Partidului Nostru”. Deși Judecătoria Râșcani a decis anularea deciziei CNI, Comisia a atacat hotărârea la Curtea de Apel.

Curtea a menținut însă decizia primei instanțe, așa că CNI a făcut recurs la CSJ. În motivarea cererii de recurs CNI a invocat că „instanța nu a aplicat legea materială care trebuia aplicată și a aplicat legea materială care nu trebuia să fie aplicată, la fel cum eronat a interpretat legea”. În încheierea CSJ se menționează că „argumentele invocate în recurs nu pot constitui temei de admitere a acestora, deoarece nu denotă încălcarea esențială sau aplicarea eronată a normelor de drept material sau a normelor de drept procedural, așa cum formal invocă recurentul și respectiv nu constituie temei de casare a deciziei recurate”.

Anterior, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au respins propunerea CNI de a intenta dosar penal pe numele fostului ministru pentru tăinuirea averii și nedeclararea conflictului de interese.

Sursa: www.bizlaw.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău