Decizie bulversantă în Spania. Carantina din Madrid a fost respinsă în justiție

  • 08 Octombrie 2020 17:35
Decizie bulversantă în Spania. Carantina din Madrid a fost respinsă în justiție

Pe fondul creșterii numărului de cazuri, Spania recurge la măsuri drastice pentru a stopa transmiterea coronavirusului. Autoritățile din Madrid, una dintre cele mai afectate zone, au decis impunerea carantinei pentru locuitorii capitalei și ai altor nouă orașe limitrofe. Restricția privind lockdown-ul a fost însă respinsă de Tribunalul Superior de Justiție din Madrid (TSJM), transmite DIGI24.4o.

Astfel, madrilenilor li se permite în continuare să părăsească localitatea, în ciuda restricțiilor impuse inițial de autorități.  Decizia instituirii unui ''lockdown'' în această regiune fusese luată de Ministerului spaniol al Sănătății, dar a fost atacată în justiție de guvernul regional, care a invocat o imixtiune a guvernului central în competențele sale și a cerut suspendarea aplicării noilor măsuri, notează Agerpres. În virtutea statutului lor de comunități autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate și prevenire a răspândirii bolilor.

Instanța din Madrid refuză lockdown-ul ca măsură de stopare a Covid-19

Instanța și-a motivat hotărârea de respingere a restricțiilor de deplasare prin faptul că ele ''îngrădesc drepturile și libertățile fundamentale'' și ''constituie o ingerință a puterilor publice în drepturile fundamentale ale cetățenilor fără o autorizație legală'', informează sursa citată.

Jurnaliștii de la El Pais scriu că justiția spaniolă este conștientă de ”gravitatea fără precedent a crizei de sănătate”, precum și de „necesitatea de a adopta măsuri imediate și eficiente de diferite tipuri pentru a proteja sănătatea cetățenilor, de a controla răspândirea bolii și de a întări sistemul național de Sănătate, care ar putea include măsuri limitative ale drepturilor fundamentale cu un domeniu mai mare sau mai mic”.

Chiar și așa, decizia guvernului spaniol de a introduce lock-down, astfel încât locuitorii Madridului și din nouă localități învecinate să nu poată părăsi orașele decât în câteva situații precise, cum ar fi mersul la serviciu, la medic sau la școală, a fost invalidată de Tribunalul de la Madrid.

Guvernul regional al Madridului, condus de Partidul Popular (PP), deși a respins restricțiile de intrare și ieșire din localități, a instituit pe 21 septembrie pentru două săptămâni măsuri de limitare a deplasările în cartierele Madridului și în împrejurimi, acolo unde numărul noilor cazuri de COVID-19 este mai ridicat.

32.486 de oameni au murit din cauza Covid-19 în Spania

Spania a raportat 261 de decese cauzate de Covid-19, potrivit buletinului informativ din 8 octombrie 2020. Bilanțul total al morților ajunge astfel la 32.486. În ceea ce privește cazurile confirmate, sunt 825.410, cu 11.998 înregistrate în ultimele 24 de ore. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău