Decizia CSM referitor la sesizarea Rodicăi Berdilo privind „apărarea reputației profesionale”
-
03 Iulie 2018 13:44
Consiliul Superior al Magistraturii a examinat cererea de apărare a reputației profesionale, depusă de Rodica Berdilo, judecătoarea care a invalidat alegerile locale noi din Chișinău. După câteva minute de deliberări, magistrații au declarat că orice presiune asupra judecătorilor este inadmisibilă.
Magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, care a invalidat alegerile pentru funcția de primar al Capitalei, s-a plâns la Consiliul Superior al Magistraturii că i-a fost încălcată demnitatea și onoarea profesională și personală. Cererea de apărare a reputației profesionale a fost examinată de către membrii CSM, în absența magistratei.
De la dezbateri s-a abținut judecătorul Ion Druță, care a făcut parte din completul de judecători ai Curții Supreme de Justiție, care a pronunțat decizia irevocabilă de anulare a alegerilor din Chișinău.
După câteva minute de deliberări, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a declarat că orice presiune asupra judecătorilor este inadmisibilă. „În rezultatul deliberării, plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotărăște a considera inadmisibilă orice presiune exterioară asupra judecătorilor, exercitarea rolului de garant al drepturilor și libertăților omului”, a declarat magistratul.
Amintim, că judecătoarea Rodica Berdilo a fost criticată pentru decizia de invalidare a alegerilor din Chișinău și acuzată de obediență politică de către către reprezentanți ai societății civile și ai opoziției. Potrivit hotărârii emise de magistrată, ambii candidați la funcția de primar al Capitalei au chemat cetățenii la vot în ziua alegerilor și în acest fel ar fi făcut campanie electorală.
Instanța a făcut trimitere în mod special la transmisiunile live pe Facebook pe care le-au efectuat candidații și în cadrul cărora au îndemnat alegătorii să-și exercite dreptul la vot. Decizia de invalidare a alegerilor pentru funcția de primar al Capitalei a fost menținută de Curtea de Apel și de Curtea Supremă de Justiție.