De Ziua Românilor de Pretutindeni, Klaus Iohannis a îndemnat la păstrarea identității, limbii și tradițiilor românești: Reprezintă o sursă de mândrie și de inspirație

  • 26 Mai 12:30
De Ziua Românilor de Pretutindeni, Klaus Iohannis a îndemnat  la păstrarea identității, limbii și tradițiilor românești: Reprezintă o sursă de mândrie și de inspirație

Președintele Klaus Iohannis a îndemnat, duminică, la păstrarea identității, limbii și tradițiilor românești, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, prilej de reafirmare a angajamentului față de unitate și solidaritate.

Iohannis a subliniat importanța acestei zile, dedicată tuturor românilor, în special celor care trăiesc în afara granițelor. El a accentuat că această zi reprezintă un moment de reflecție asupra realizărilor și a ceea ce mai trebuie făcut pentru a asigura protecția și încrederea în România, țară care apără drepturile și interesele cetățenilor săi.

„Împreună am schimbat felul în care instituțiile statului îi privesc pe cei aflați departe de țară. Acum, autoritățile înțeleg mai bine cum poate fi transformată plecarea la muncă sau la studii în străinătate dintr-o pierdere pentru România, într-o oportunitate care nu trebuie irosită”, a declarat președintele.

Mesajul a evidențiat și măsurile implementate pentru sprijinirea românilor din diaspora, inclusiv protejarea drepturilor lucrătorilor sezonieri, echivalarea rapidă a diplomelor pentru studenți și reintegrarea pe piața muncii a celor care doresc să se întoarcă în țară.

Klaus Iohannis a amintit de asemenea despre inițiativele menite să creeze comunități profesionale între românii din țară și cei din străinătate, care au dus la realizarea multor proiecte de succes.

„Prin instituționalizarea multor astfel de inițiative, diaspora a devenit mai puternică și a căpătat o voce care se face mai bine auzită atât la București, cât și în alte capitale ale lumii”, a adăugat șeful statului.

În contextul global actual, președintele a reafirmat angajamentul României față de unitate și solidaritate, subliniind că valori precum libertate, demnitate și respect rămân fundamentale. El a lăudat empatia și solidaritatea românilor față de refugiații ucraineni, un exemplu de unitate în fața provocărilor.

„Tradițiile și cultura noastră reprezintă o sursă de mândrie și de inspirație pentru toți cei care poartă în suflet spiritul românesc. Indiferent de continentul pe care ne aflăm, celebrăm, astăzi, cu toții moștenirea noastră comună și identitatea care ne definește ca popor”, a concluzionat președintele.

Președintele României a încheiat mesajul cu un apel la păstrarea identității, limbii și tradițiilor românești și transmiterea acestora generațiilor viitoare, urând „La mulți ani, dragi români de pretutindeni!”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:1,54 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău