De unde au găsit directorii instituțiilor medicale bani și de ce nu toți doctorii s-au bucurat de lefuri mai mari (Sănătate INFO)
-
13 Ianuarie 2019 15:25
Instituțiile medicale din țară urmează să-și primească, până pe 15 ianuarie, banii pentru serviciile medicale prestate pentru ultimele două săptămâni din decembrie. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunță într-un comunicat scurt că a recepționat dările de seamă, iar acum prelucrează informațiile oferite.
Alte detalii Compania nu oferă, menționează Sănătate INFO, astfel că nu știe de câți bani au nevoie instituțiile medicale pentru această perioadă, mai ales că au plătit sau urmează să plătească și salarii majorate pentru toată luna decembrie.
Sursa citată amintește că în decembrie, instituțiile medicale au fost obligate să prezinte dările de seamă mai devreme, în comparație cu alți ani.
La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul Sănătății declarat că doar pentru plata salariilor majorate, în decembrie, este nevoie suplimentar de aproximativ 87 de milioane de lei. Pentru tot anul 2019, doar pentru plata salariilor lucrătorilor medicali este nevoie suplimentar de 460 de milioane de lei.
Suma, scrie CNAM la o solicitare Sănătate INFO, este prevăzută în Legea Fondurilor AOAM „în fondul de bază, pe fiecare subprogram.
Amintim că Legea a fost adoptată pentru 2019 cu un deficit de 200 de milioane de lei, iar CNAM dă asigurări că gaura va fi acoperită din „soldurile înregistrate la începutul anului 2018 și excedentul la capitolul venituri înregistrat pe parcursul anului curent. Deficitul respectiv s-a format ca urmare a estimărilor de mijloace financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor destinate serviciilor medicale și creșterii salariilor în domeniu”, mai scrie în răspunsul CNAM.
Cum s-au descurcat în această perioadă instituțiile medicale? Unele au fost nevoie să dea salarii angajaților din banii obținuți din serviciile prestate contra plată. Însă, spun managerii au rămas cu restanțe pentru alte cheltuieli.
„Noi am avut nevoie suplimentar în decembrie, ca să oferim salarii, de încă 229 de mii de lei. În total, cu plățile pentru contribuții la stat, am cheltuit pentru salariile cadrelor medicale peste 1 milion 600 de mii de lei. Banii care nu ne ajungeau i-am luat din cei obținuți din serviciile contra plată. În schimb, am rămas cu datorii la medicamente și mai multe servicii externalizate. Majorările la salarii le-am simțit, dar nu știm cum va fi în ianuarie, întrucât nu avem semnate contracte noi cu CNAM. Lucrăm în baza celor vechi. Sperăm să nu avem probleme”, a declarat pentru Sănătate INFO, directorul Spitalului Raional Sângerei, Lilian Brânză.
La Spitalul din Rezina, managerul spune că a oferit majorări de salarii pentru decembrie din banii economisiți.
„Am avut nevoie suplimentar pentru salarii de 250 de milioane de lei. Ne descurcăm. Nu avem datorii pentru alte servicii. Acum așteptăm să fim invitați să semnăm contractele noi cu CNAM. Ne-au anunțat că vom fi invitați săptămâna viitoare”, a declarat directorul Spitalului Rezina, Nina Postu.
La Ungheni lucrătorii medicali încă nu și-au ridicat salariile pentru decembrie. Directorul Andrei Alexeev a declarat pentru Sănătate INFO că deocamdată au făcut doar calculele și așteaptă contractarea pentru 2019.
„Noi încă nu am dat salariile pentru decembrie. Abia urmează. Așteptăm să fim chemați la CNAM să semnăm contractul pentru 2019. Încă nu am primit o invitație. Poate săptămâna viitoare. În total, avem nevoie de peste jumătate de milion de lei suplimentar pentru plata salariilor angajaților. Nu am avut de unde plăti, că avem datorii istorice de vreo 7 milioane de lei”, a precizat Andrei Alexeev.
Amintim că la sfârșitul lunii noiembrie, anul trecut, Guvernul a decis majorarea salariilor lucrătorilor medicali cu 20% pentru medici și cu 10% pentru personalul medical cu studii medii de specialitate și sunt calculate în baza sistemului unitar de salarizare.