Lukașenko, reales președinte în Belarus cu un scor uriaș. Liderul de la Minsk și-a amenințat adversarii chiar în ziua scrutinului
-
27 Ianuarie 08:18
Președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko este pe cale să obțină al șaptelea mandat de cinci ani, cu un scor de 87,6% obținut la alegerile de duminică, potrivit datelor unui exit poll difuzate de televiziunea de stat, scrie Reuters.
Comisia electorală din Belarus a anunțat că prezența la urne a fost de 81,5% dintre cei 6.900.000 de cetățeni cu drept de vot, transmite HotNews.
Lukașenko, în vârstă de 70 de ani, a declarat duminică, în timp ce își exprima votul în cadrul alegerilor prezidențiale, că unii dintre opozanții săi politici au „ales” să meargă la închisoare.
Lukașenko a susținut o lungă conferință de presă în cadrul căreia a fost întrebat cum ar putea fi votul liber și corect, în condițiile în care toate figurile principale ale opoziției sunt în închisoare sau au fugit din țară.
„Unii au ales să meargă la închisoare, alții au ales „exilul”, cum spuneți dumneavoastră. Nu am dat pe nimeni afară din țară”, a spus el. Lukașenko a susținut că nimeni nu a fost împiedicat să vorbească în Belarus, dar închisoarea a fost „pentru oamenii care au deschis gura prea mult, pentru a o spune direct, cei care au încălcat legea”.
Statele Unite și Uniunea Europeană au descris alegerile de duminică drept o farsă, având în vedere represiunea oponenților politici și interzicerea presei independente.
Uniunea Europeană „va continua să impună măsuri restrictive și țintite” împotriva regimului lui Aleksandr Lukașenko a declarat duminică șefa diplomației UE, Kaja Kallas, transmite AFP, preluată de Agerpres.
„Reprimarea neîncetată și fără precedent a drepturilor omului, restricțiile la participarea politică și la accesul mass-media independente în Belarus au privat procesul electoral de orice legitimitate”, a adăugat Kaja Kallas.
Uniunea Europeană reproșează Belarusului „implicarea sa în războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și atacurile hibride împotriva vecinilor săi”. Bruxellesul cere „de urgență regimului să elibereze imediat și fără condiții toți deținuții politici, dintre care peste o mie sunt închiși arbitrar, inclusiv un angajat al delegației Uniunii Europene”.