De la 1 octombrie, pașaportul devine obligatoriu pentru a călători în Regatul Unit

  • 25 Septembrie 2021 16:02
De la 1 octombrie, pașaportul devine obligatoriu pentru a călători în Regatul Unit

De la 1 octombrie 2021 cetățenii români, asemenea tuturor cetățenilor din țările Uniunii Europene, nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie în Regatul Unit, ci doar un pașaport valabil, amintește Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, potrivit Agerpres.

De la data menționată, cetățenii din UE, Spațiul Economic European (SEE) și elvețieni pot călători în Regatul Unit pentru vacanțe sau călătorii scurte fără a avea nevoie de viză, însă este obligatorie deținerea unui pașaport care ar trebui să fie valabil pe toată perioada sejurului în Regatul Unit, conform ghidului cu îndrumări de călătorie publicat de guvernul britanic pe site-ul său.

Cartea de identitate poate fi utilizată pentru a intra în Marea Britanie până pe cel puțin 31 decembrie 2025 de către persoanele care:
- dețin statutul EU Settlement Scheme settled sau pre-settled
- dețin un permis de muncitor transfrontalier (frontier worker permit)
- sunt un vizitator pentru probleme de sănătate S2 (S2 Healthcare Visitor)
- sunt un furnizor de servicii elvețian (Swiss Service Provider)

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 și libera circulație între cele două a luat sfârșit pe 31 decembrie 2020. De la 1 ianuarie 2021, Marea Britanie a implementat un nou sistem de imigrare pe bază de puncte care acordă prioritate aptitudinilor profesionale și talentului, în locul țării din care provine o persoană.

În cadrul noului sistem, cetățenii UE, SEE și Elveția pot continua să viziteze Marea Britanie fără a solicita o viză și, în majoritatea cazurilor, pot rămâne în țară pentru o perioadă de până la șase luni, pentru o gamă variată de activități, incluzând turismul, vizitarea membrilor de familie și a prietenilor, studii pe termen scurt și activități legate de domeniul afacerilor, precum evenimente și conferințe.

Pentru a munci sau studia în Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de șase luni, doritorii trebuie să aplice pentru o viză. Cei care doresc să viziteze Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de șase luni pentru a beneficia de tratament medical privat sau ca vizitator academic, trebuie să aplice pentru o viză standard de vizitator (Standard Visitor Visa). Cei care doresc să viziteze Marea Britanie pentru a se căsători sau a forma un parteneriat civil sau pentru a notifica acest lucru, trebuie să aplice pentru o viză de căsătorie/parteneriat civil (Marriage/Civil Partnership Visa).

Statutul cetățenilor irlandezi continuă să fie protejat ca parte a aranjamentelor pentru zona de călătorie comună (CTA). Prin urmare, cetățenii irlandezi nu necesită permisiune pentru a intra în Marea Britanie (cu excepția unui număr foarte limitat de circumstanțe) și, ca rezultat, nu sunt eligibili pentru a aplica în baza sistemului de imigrare pe bază de puncte.

Un cetățean al UE care nu este de naționalitate irlandeză, dacă intră în Marea Britanie din Irlanda, există restricții de imigrare diferite pentru vizitarea Marii Britanii. În prima vizită, poate vizita Marea Britanie numai pentru o perioadă de până la șase luni. Dacă revine în Irlanda și ulterior dorește să viziteze din nou Marea Britanie, vai putea rămâne în Regatul Unit numai pentru o perioadă de până la două luni. Cu toate acestea, dacă părăsește zona de călătorie comună (CTA), va putea vizita în continuare Marea Britanie timp de până la șase luni la următoarea vizită, inclusiv prin Irlanda.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău