De ce uităm de victimele regimului sovietic? (Revista presei)

  • 28 Septembrie 2016 16:16
De ce uităm de victimele regimului sovietic? (Revista presei)

Revista presei din 28 septembrie

România schimbă strategia față de Chișinău: „Relația noastră trebuie să devină mai bună, mai performantă” - a declarat Președintele român, Klaus Iohannis, citat de Evenimentul Zilei. El a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă de după Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), că România a decis să-și întărească abordarea față de Republica Moldova și să adopte o nouă strategie ce presupune mai multă implicare în construcția și întărirea instituțiilor democratice.

Viața cu Dodon, președinte: spre Rusia, către instabilitate și pe un drum fără întoarcere –  este titlul unui comentariu semnat de Iulian Chifu pe portalul Deschide.md. ”Mesajul simbolic transmis de către Republica Moldova la alegerea lui Dodon este unul care marchează desprinderea de drumul occidental, de integrarea în Uniunea Europeană. Autorul susține că votarea lui Dodon e o fereastră spre instabilitate. A anunțat-o deja: Dodon vrea alegeri anticipate și acapararea deplină a puterii... în același timp expertul atenționează că ”mai gravă decât reorientarea strategică, mesajele către parteneri, tăierea finanțărilor și instabilitate politică, este, însă, ireversibilitatea drumului occidental. Practic, dacă Republica Moldova greșește de această dată, e ultima sa greșeală, iar porțile drumului european se închid pentru cel puțin o generație”, susține Iulian Chifu.

Iar scriitorul Alexandru Vakulovski atenționează într-un editorial pe același portal  - ”Dodon susținut de extremiști”. El se referă la "Adunarea națională constituantă a mișcării populare Salvăm Moldova", care a hotărât unanim să-l susțină la alegerile prezidențiale pe socialistul Igor Dodon. Autorul aduce drept exemplu mai multe fragmente din discuțiile acestora și se întreabă ”oare ce ar spune Comisia Electorală Centrală de mișcarea extremistă care-i face propagandă electorală comunisto-fascistă lui Dodon”?

Șansele lui Marian Lupu să ajungă președinte sunt foarte mari, susține Prim-vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru portalul tribuna.md, preluat și de Adevărul. Democratul vorbește despre șansele lui Marian Lupu la prezidențiale, despre relația cu Veaceslav Platon și Ilan Shor, precum și despre protestele antiguvernamentale de la Chișinău.

De ce uităm de victimele regimului sovietic – un subiect din ziarul Timpul, în care autoarea Lia Ciutac scrie că a fost impresionantă de Muzeul Victimelor Genocidului de la Vilnius. Totodată, ea se întreabă de ce, după 25 de ani de independență, R. Moldova nu are un astfel de muzeu care ar spune istoria victimelor regimului sovietic... al celor care au suferit în urma genocidului produs de ocupația rusească? Cine își uită trecutul este condamnat să-l repete”, atenționează Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău