De ce scade prețul la porumb în Republica Moldova (Mold-Street)

  • 14 Octombrie 2018 10:50
De ce scade prețul la porumb în Republica Moldova (Mold-Street)

Prețul la principala cultură cerealieră din Republica Moldova - porumbul este în scădere în ultimele săptămâni, ceea ce îi nemulțumește pe producătorii agricoli. De vină este recolta bogată din țară și de peste hotare care a dus la prăbușirea prețurilor la porumb în lume. 

Astfel dacă o lună în urmă prețul de achiziție a unui kilogram de porumb de către elevatoarele din Republica Moldova (deținute în special de traderii de pe piață) era de 2,6 de lei (practic la același nivel cu septembrie 2017), acum a coborât la 2,3 lei pentru un kilogram, dar ar putea să scadă și la doar doi lei, ceea ce provoacă indignarea producătorilor agricoli. 

Porumbul poate deveni o cultură nerentabilă

„Inițial, prognozam o recoltă de 8 tone la hectar, dar cu părere de rău (din cauza condițiilor meteo), dacă ne vom menține la 6 tone o să fie bine....O altă problemă majoră sunt prețurile. La moment se achiziționează cu 2,30 lei/kg în masă curată cu transportul vânzătorului până la elevator. Dar ne-au anunțat că începând cu ziua de luni prețul va scădea până la 2 lei/kg. Firmele intermediare deja, propun prețul de 2-1,80 lei/kg. Dacă facem un calcul simplu atunci obținem un profit de circa 100-200 lei la hectar. Cu așa prețuri porumbul devine o cultură nerentabilă”, susține Nicolae Moraru, administratorul SRL „Roșiori Lux”, din raionul Sângerei, citat de Agrobiznes.

De notat că o mare parte din porumbul recoltat în Moldova este exportat și prețurile la el depind în mare parte de cele de la bursele internaționale. În prezent însă prețurile la porumb scad peste tot în lume și în regiune.

Prețurile ar putea să mai scadă

"În Moldova, dar și în toate statele din regiune se înregistrează o recoltă bună de porumb. În consecință oferta este mare, fapt ce pune sub presiune prețurile, atât în Ucraina, România, cât și în Moldova. Un alt factor este războiul economic dintre SUA și China. Or, China a impus taxe de 25% la porumbul din SUA și acum în Statele Unite, dar și în Canada, Mexic etc stau depozitele pline cu porumb, ceea ce favorizează scăderea prețurilor", explică Iurie Rija, director al companiei Agrofloris-Nord.

Potrivit lui în aceste condiții prețul la porumb pe piața locală ar putea coborî și la nivelul de 1,9-2,0 lei pentru un kilogram.

Așa că o soluție pentru agricultori ar fi ca boabele recoltate să fie depozitate și ei să aștepte până la primăvară prețuri mai bune, așa cum s-a întâmplat în unii ani.

În acest an gospodăriile agricole au semănat cu porumb circa 230.000 de hectare de terenuri, iar recolta medie la hectar va fi de circa șapte tone, respectiv s-a putea strânge peste 1,6 milioane tone de porumb, notează Mold-Street.com

La acesta se adaugă și recolta de porumb strânsă pe loturile mici d elângă casă, care frecvent este utilizată pentru consum propriu. 

Circa o treime din porumbul recoltat în Moldova este exportat, iar cei mai mari exportatori sunt companiile din cadrul grupului Trans-Oil, urmate de Rusagro Prim SRL, Orom Imexpo SRL, Cristi Valg SRL și Limburg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău