De ce revin în funcții, oficialii demiși ai instituțiilor publice? (AUDIO)
-
16 Martie 2015 15:01
Funcționarii demiși din cadrul mai multor instituții publice pentru anumite abateri revin deseori în funcții, în urma unor hotărâri judecătorești.
În unele cazuri sunt invocate abateri de la procedura legală, însă autoritățile care au efectuat demiterile consideră că multe decizii nu sunt justificate.
Cel mai recent caz este al cel lui Valentin Crudu, repus în funcție printr-o decizie a Curții de Apel, după ce a fost demis de la Ministerul Educației pentru că ar fi achiziționat autobuze școlare la preț dublu față de cel de piață.
„Noi am oferit suficientă informație și pentru instanță, și pentru procuratură, dovezi foarte clare. Ei zic că noi nu am respectat anumite proceduri. Noi am contestat la Curtea Supremă de justiție și vom pleda mai departe pe poziția noastră. Sistemul nostru judecătoresc este bolnav. Nu spunem noi că educația e tare sănătoasă. Dar lucrurile acolo stau foarte grav, mai mult ca atât, au ajuns judecătorii să ne interzică să facem anchetă de serviciu”, a declarat ministrul adjunct al Educației, Igor Grosu.
Câteva zeci de funcționari au fost eliberați din funcții pentru diverse încălcări și de la Primăria Municipiului Chișinău. Majoritatea au revenit în funcțiile lor, la fel, la decizia judecății, a menționat primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă.
„Avem diverse cazuri: pentru pierderea încrederii, pentru abateri repetate, pentru acte de corupție, inclusiv pentru hărțuire sexuală. Au fost câteva zeci de persoane demise în ultimii ani, de cele mai multe ori, venind înapoi cu hotărâre judecătorească prin care deveneam obligați să-i repunem în funcție”, a mărturisit Dorin Chirtoacă.
Astfel, deciziile au fost contestate în instanțele superioare, a declarat primarul Dorin Chirtoacă.
„Toate aceste decizii arată, în mare parte, la fel. Arată că este o problemă de sistem și nu legea este în capul mesei, dar altceva”, a declarat Dorin Chirtoacă.
În practică, judecătorii tind să fie de partea angajaților, atunci când aceștia sunt demiși, constată juristul Vlad Gribincea.
„Acest lucru se dictează într-o oarecare măsură de caracterul umanist al reglementărilor din Codul Muncii, dar am văzut și multe cazuri când restabilirea în funcție era greu de justificat, dar, totuși era. În orice caz, hotărârile judecătorești trebuie respectate”, a declarat Vlad Gribincea.
Totodată, expertul le recomandă angajatorilor, fie ei autorități publice sau întreprinderi private, să respecte întocmai procedura de demitere, descrisă în Codului Muncii, pentru că în multe cazuri concedierea este declarată nejustificată de instanțele judecătorești, pentru că nu corespunde normelor stabilite de lege.