De ce prețul la lumină va creste în Nord cu 15%, iar la Chișinău și sudul R.Moldova - cu 3,2% (Mold-Street)
-
20 Iulie 2019 14:51
După ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a propus spre examinare majorarea cu 14,9%, până la 2,19 lei/kWh a tarifului la energia electrică furnizată de FEE Nord și cu 3,2%, până la 1,85 lei pentru un kilowatt/oră la energia furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, direcotrul instutției, Octavian Calmîc, incearcă să explice cauzele care at motiva o asemenea decizie.
În același timp, jurnaliștii de la Mold-Street.com s-au întrebat care va fi tariful final pentru consumatorii casnici.
Astfel, urmare analizelor efectuate asupra costurilor operaționale, prețului de achiziție a energiei electrice, tarifelor de distribuție, investițiilor efectuate și ratei de schimb valutar ANRE propune spre aprobare următoarele prețuri de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici:
GNF Furnizare Energie SRL a solicitat tariful de 1,94 lei/kWh sau cu 15 bani sau 8,6% mai mult față de tariful in vigoare (1,79 lei/kWh), ANRE propune spre examinare în ședință publică tariful de 1,85 lei/kWh sau cu o majorare de 3,2%;
FEE Nord SA a solicitat tariful de 2,34 lei/kWh sau cu circa 42,8 bani sau 22,46% mai mult față de tariful in vigoare (1,91 lei/kWh), ANRE propune spre examinare în ședință publică tariful de 2,19 lei/kWh, în creștere cu 14,9%.
Este de notat că pe parcursul anului 2018 tarifele au fost micșorate de la 1,99 lei/kWh la 1,79 lei/kWh pentru GNF Furnizare Energie SRL și de la 2,12 lei/kWh la 1,91 lei/kWh pentru FEE Nord SA.
Cauzele ce au dus la necesitatea unei majorări de tarife
"Ajustarea tarifelor este necesară pentru acoperirea majorărilor de preț a energiei electrice importate, costurilor de producție, devierilor financiare negative acumulate pe parcursul anului curent și pentru asigurarea sustenabilității livrărilor și plăților în sector", explică Octavian Calmîc.
Potrivit acestuia, pe parcursul anului 2019, cel mai sensibil și nestabil indicator a fost rata de schimb valutar, care a înregistrat cele mai mari fluctuații de apreciere și depreciere din ultimii ani.
"De aceea, conducându-ne de politica BNM s-a propus utilizarea cursului valutar stabilit conform Legii bugetului pentru anul 2019. În pofida celor menționate, confruntarea pozițiilor și informațiilor prezentate de operatori din piață și ANRE va avea loc într-o ședință publică la începutul lunii august", mai adaugă șeful de la ANRE pe Facebook.