De ce licitațiile anuale de energie au același câștigător - Centrala de la Cuciurgan (Mold-street)

  • 02 Aprilie 2021 12:03
De ce licitațiile anuale de energie au același câștigător - Centrala de la Cuciurgan (Mold-street)

După ce a semnat noul contract de achiziție a energiei electrice cu Centrala electrică de la Cuciurgan (ЗАО Молдавская ГРЭС) pentru acoperirea necesităților consumatorilor săi pentru perioada 01.04.2021 – 31.03.2022, la prețul de 0,0535 USD/kWh, cel mai mare furnizor din Republica Moldova, compania Premier Energy SRL venit cu unele precizări, scrie Mold-street.com.

Potrivit Premier Energy, avizarea pozitivă a contractelor de procurare a energiei de către ANRE, reprezintă o noutate bună pentru toți, acest lucru fiind vital pentru asigurarea securității aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova, relatează mold-street.com.

Cine-i de vină că Centrala de la Cuciurgan deține poziție dominantă

În același timp, compania constată că piața energiei electrice din Moldova se confruntă în continuare cu deficiențe structurale, care implică o poziție dominantă din partea anumitor agenți economici, lucru subliniat chiar de autoritatea de reglementare și care este cunoscut de toate entitățile ce activează în sectorul energetic.

Acest fapt în opinia Premier Energy, nu contribuie la dezvoltarea unei piețe în deplină concurență.

Din această situație rezultă că licitațiile anuale de energie electrică ale tuturor operatorilor de rețea și furnizorilor la serviciul universal se încheie întotdeauna cu un preț unic pentru întregul sector, același câștigător.

Îîn ultimii ani, aceasta a fost compania de stat Energocom SA, care juca rolul de intermediar între Cuciurgan și furnizori, și aceeași sursă de generare (de obicei ЗАО Молдавская ГРЭС controlată de gigantul rus Inter RAO UES), în unii ani cu o participare minoră a traderilor de energie din Ucraina.

„Principalul factor care limitează concurența pe piața energiei electrice din Moldova derivă din lipsa pieței energiei electrice de echilibrare, care va fi disponibilă odată cu intrarea în vigoare a noilor Reguli ale pieței energiei electrice

De facto, la ziua de azi importurile din Ucraina fără un contract de acoperire a energiei de echilibrare nu pot fi realizate, așa cum a confirmat, într-o scrisoare din iunie 2020, operatorul sistemului de transport ÎS Moldelectrica în contextul concursului de energie electrică desfășurat anul trecut”, susține Premier Energy. 

Pentru a soluționa această limitare Moldelectrica, sub monitorizarea ANRE, și-a luat angajamentul față de Comunitatea Energetică să implementeze până în octombrie 2021, mecanismul care să permită acoperirea energiei de echilibrare (stabilit în noile Reguli ale pieței) într-un mod transparent și disponibil pentru toți participanții la piața energiei electrice.

Premier Energy mai consideră necesar să fie efectuată, în mod obiectiv, la nivel de sector, o analiză a multiplelor carențe și puncte de îmbunătățire a Procedurii de Procurare a energiei electrice, Anexa la noile Reguli de piață, care au intrat în vigoare anul acesta.

ANRE a sesizat Consiliul Concurenței

În același timp ANRE susține într-un comunicat că a examinat și avizat cu rezerve contractele de procurare a energiei electrice pentru furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune, operatorii sistemelor de distribuție și operatorul sistemului de transport, și anume: Î.S. Moldelectrica, S.A. RED-NORD, S.A. FEE-Nord, Î.C.S. Premier Energy S.R.L și Î.C.S. Premier Energy Distribution S.A.

Totodată afirmă că dimensiunea pieței interne, lipsa unor interconectări cu piața țărilor Uniunii Europene (ENSO-E) și capacitatea limitată a ofertelor pentru livrarea energiei pe piața internă, au determinat numărul redus de companii precalificate în procedurile de licitație.

La fel, urmare a monitorizării pieței energiei și respectării de către titularii de licențe a obligațiilor și condițiilor pentru desfășurarea activităților licențiate stabilite în lege și în Regulile pieței energiei electrice, și în urma existenței unor bănuieli rezonabile privind încălcarea de către organizatorii licitațiilor de procurare a energiei pentru anul 2021 a Legii 183/2012 concurenței (prin acorduri anticoncurențiale/cartel dur), precum și pentru evitarea situațiilor de monopol și/sau poziție dominantă pe piața internă, ANRE a decis să sesizeze Consiliul Concurenței în vederea inițierii unei proceduri de examinare a presupusului caz de încălcare a legislației concurențiale, evaluarea și constatarea existenței poziției dominante în cazul unei întreprinderi din sector.

Cât despre faptul că prețul de achiziție de la Cuciurgan a crescut cu circa 10%, ANRE constată lipsa premiselor legale de revizuire/majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali casnici și non-casnici pe parcursul anului curent.

Menționăm că Centrala de la Cuciurgan asigură circa 80% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova, iar restul de 20% - Termoelectrica, CET-Nord, Centrala hidroelectrică de la Costești etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău